KuPS voitti seurahistoriansa ensimmäisen naisten jalkapallokullan suvereenisti – "Se, miten hyviä olemme olleet, on ollut yllätys"

Kolmas kausi toden sanoo, mikäli kuopiolaisia on uskominen. Kuopion Palloseura varmisti lauantaina seurahistoriansa ensimmäisen jalkapallon naisten Suomen mestaruuden, kun se voitti Kansallisen liigan toiseksi viimeisellä kierroksella Helsingin Jalkapalloklubin 1–0.

KuPS pääsi vuoden 2018 lopulla aloittamaan kolmen vuoden projektin, joka huipentuu viikon päästä Kuopiossa jaettaviin kultamitaleihin.

– Eihän tämä helppoa ollut. TiPS on ollut koko kauden meidän kannoilla ja vasta viimeisissä peleissä tajusi, että nyt ollaan aika lähellä. Kaikkihan sitä sarjataulukkoa katsoo vähän eri tavalla, mutta itse ainakin menin peli kerrallaan. Huikean onnellinen ja kiitollinen olo, että saan olla tässä, sanoi 15-vuotiaana pääsarjapelit Kuopiossa aloittanut Neea Berg, josta tuli nyt 34-vuotiaana Suomen mestari.

KuPSia povattiin keväällä sarjan ennakkosuosikiksi, mutta mestari oli suvereeni: 19 voittoa, kaksi tasapeliä ja yksi tappio.

– Ennen tätä kautta palaset saatiin niin hyvin loksahtamaan kohdalleen, että alkoi miettiä, että olisimme lähellä mestaruuskamppailua. Se, miten hyviä olemme olleet, on ollut yllätys. Yksi tappio ja sekin tuli, kun pelattiin 80 minuuttia vajaalla, sanoi KuPSin mestarivalmentaja Ollipekka Ojala.

Immonen torjui mestaruuden

KuPS on latonut 22 liigapelissä 66 maalia, mutta lauantaina ottelun hahmo ei ollut 25 maalin Gentjana Rochi, 12 liigamaalia tehnyt Aino Kröger tai 65. minuutilla 1–0-voittomaalin tehnyt Lavdije Begolli. Loistavan kauden pelannut KuPS-maalivahti Emma Immonen, 20, nousi esiin silloin, kun KuPS häntä tarvitsi.

Avausjaksolla Immonen otti minuutin sisään lähitorjunnat Ria Karjalaisen ja maajoukkuehyökkääjä Linda Sällströmin yrityksistä. Toisella jaksolla Immosen näppeihin jäivät Sällströmin ja Essi Sainion pukkaukset.

– Meille on tullut normaalisti tämän kauden peleissä yksi tai kaksi laukausta maalia kohden, niin maalivahti ei ole päässyt loistamaan. Nyt oli Emman vuoro loistaa ja hän otti monta gamesaveria, päävalmentaja Ojala kehui nuorta maalivahtia.

Europelit tähtäimessä

Ojalan mukaan joukkueen runko säilyy ensi kauteen, kun KuPS pääsee pelaamaan Mestarien liigan karsintaturnauksessa. Joitakin pelaajia ulkomaille siirtyminen voi silti kiinnostaa, sillä tällä hetkellä A-maajoukkueen portit ovat Kansallisen liigan pelaajilta melko lailla kiinni.

– Ihmettelen, miksi maajoukkue on tullut suljetuksi ympyräksi, jonne pääsee vain, jos siirtyy ulkomaille? Miksi Suomen liigasta ei käytännössä pääse maajoukkueeseen, miksi penkillä istuvat aina samat pelaajat? Ojala kysyy.