Mainos

Nainen työnsi lasta vaunuissa ja kuoli kuorma-auton alle Jyväskylässä – näin tapahtumat etenivät: "Erittäin paljon huonoa tuuria"

Poliisi tiedotti tänään, että Jyväskylän viime lokakuinen yliajo Erämiehenkadulla on siirtynyt syyteharkintaan.

Tapauksessa lastenvaunuja työntänyt nainen oli kulkemassa pysähdyksissä olleen kuorma-auton ohi, kun kuorma-auto lähti liikkeelle ja ajoi naisen yli. Lastenvaunuissa ollut lapsi säilyi vahingoittumattomana, mutta äiti kuoli välittömästi.

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Ari Rutanen kertoo, että nainen oli ohittamassa kuorma-autoa sen edestä takaviistosta. Kuorma-auto oli tyhjentänyt soralastia. Nainen ohitti auton välittömästi vierustalta, jolloin kuorma-auton kuljettaja ei havainnut mitään jalankulkuliikennettä.

– Lopputulos oli näin dramaattinen. Erittäin paljon huonoa tuuria, jos voisi sanoa, Rutanen kertoo.

Urakoitsijat ja tilaaja syyteharkintaan

Tapauksessa syytteet koskevat kuolemantuottamusta, liikenneturvallisuuden vaarantamista, työturvallisuusrikosta.

Kuolemantuottamuksen ja työturvallisuusrikosten osalta syyteharkintaan etenevät työmaan tilaajatahon sekä pää- ja aliurakoitsijan vastuuhenkilöiden rikosepäillyt. Rutanen kertoo, että epäilty koskevat neljää henkilöä ja kolmea yritystä.

Epäilty koskevat sitä, että onko paikalla laiminlyöty liikenteenohjaus, jonka vuoksi jalankulkuliikennettä olisi ollut sellaisessa paikassa, jossa sitä ei kuuluisi olla.

– Jos liikennejärjestelyt olisivat säädösten ja määräisten mukaisia, niin ei pitäisi jalankulkuliikenteen ja työmaaliikenteen ei pitäisi kohdata, Rutanen kertoo.

"Traaginen tapaus, mutta mielenkiintoinen"

Hän arvioi, että syyttäjä ja mahdollisesti tuomioistuin joutuvat tekemään merkittävää rajanvetoa arvioidessaan eri tahojen vastuita ja velvollisuuksia tapahtuneeseen liittyen. Kyse tulee olemaan esimerkiksi siitä, mitkä tahot vastaavat konkreettisella tasolla jostain yksittäisestä laiminlyönnistä.

– Traaginen tapaus, mutta juridisesti mielenkiintoinen vastuun jakautumisen näkökulmasta, Rutanen kuvailee.

Hän uskoo, että asian etenemisessä menee monta kuukautta, sillä kerätty materiaali on asiassa hyvin laaja. Apua työturvallisuuskysymyksiin on esimerkiksi haettu aluehallintovirastolta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja