MTV paikalla hovioikeudessa: Eläkeläisten karaokekerhon kylpyläreissu päättyi karmeasti – 4 kuoli ja yli 20 loukkaantui bussiturmassa Kuopiossa

2:11
Kuuntele videolta, miten kuljettaja kertoi onnettomuutta edeltäneistä hetkistä oikeudessa.

Kuopiossa tapahtui 24. elokuuta 2018 tuhoisin liikenneonnettomuus vuosiin. Turmassa kuoli neljä ihmistä ja loukkaantui yli 20 ihmistä, kun tilausliikenteessä ollut linja-auto suistui Kuopion moottoritien Kolmisopen liittymässä tieltä ja putosi sillalta junaradalle.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Viime vuoden joulukuussa Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1951 syntyneen linja-auton kuljettajan vuoden ja 10 kuukauden vankeuteen. Tuomio oli ehdoton rikosten vakavuuden vuoksi.

Seitsemänkymppinen mies tuomittiin törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, neljästä törkeästä kuolemantuottamuksesta ja 13 törkeästä vammantuottamuksesta.

Kuljettaja valitti tuomiostaan hovioikeuteen ja Itä-Suomen hovioikeus alkaa käsitellä tapausta tänään. MTV Uutiset seuraa paikan päällä oikeudenkäyntiä.

Klo 9.33 Oikeudenkäynti hovioikeudessa alkaa. Syytetty bussikuljettaja ja asianomistajista useimmat osallistuvat istuntoon videoyhteyden välityksellä Lapin käräjäoikeuden tiloista Kemiltä ja Rovaniemeltä.

Syytetty on itse asianajajansa kanssa Kemin istuntopaikassa. Syyttäjä on paikalla Kuopiossa Itä-Suomen hovioikeudessa.

Kuljettaja vaatii korvausten hylkäämistä

Klo 9.35 Syyttäjä vaati käräjäoikeudessa kuljettajalle yli kahden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Syyttäjä tyytyi kuitenkin käräjäoikeuden tuomioon eikä valittanut siitä.

Linja-auton kuljettaja sen sijaan valitti tuomiostaan. Puolustukselle tärkeintä olisi, että miehen tuomio olisi ehdollinen eikä ehdoton. Kuljettaja toivoo siis hovioikeutta alentamaan tuomiota.

Vankeustuomion lisäksi käräjäoikeus määräsi kuskin korvaamaan vakuutusyhtiölle lähes 115 000 euroa uhrien vakuutuskorvauksista. Summa oli alun perin neljä kertaa suurempi, mutta oikeus sovitteli korvausvastuun neljäsosaan.

Hovioikeudessa puolustus vaatii joko korvausten hylkäämistä kokonaan tai niiden sovittelemista korkeintaan 10 000 euroon.

Karaokekerho oli matkalla kylpylään

Klo 9.52 Tilausbussin kyydissä oli ruotsinsuomalaisten eläkeläisten karaokekerho, joka oli matkalla Kuopion Rauhalahden kylpylään. Liikkeelle oli lähdetty Pohjois-Ruotsin Kalixista.

Linja-auton kuljettaja oli herännyt aamulla kotoaan Ylitorniosta ja lähtenyt hakemaan matkalaisia Kalixista. Kuski oli tuohon aikaan 67-vuotias.

Moni kyydissä ollut kertoi käräjäoikeudessa, että kuljettajan ajo oli poukkoilevaa ja holtitonta lähes koko matkan ja se oli pahentunut matkan loppua kohti.

Käräjäoikeus totesi kuljettajan ajaneen ylinopeutta ja ohitelleen autoja nopeilla liikkeillä ennen onnettomuutta.

Syyttäjä Heikki Ylisirniö kävi hovioikeudessa lyhyesti läpi bussimatkaa. Syyttäjän mukaan miehen vireystila oli laskenut matkan aikana ja siihen vaikutti myös hänen perussairautensa, kakkostyypin diabetes ja korkea verensokeri.

– Heti matkan alussa matkustajat kiinnittivät huomiota kuljettajan ajotapaan. Se oli poukkoilevaa ja heittelehtivää, auto seilasi kaistallaan laidasta laitaan. Osa matkustajista jopa pelkäsi.

– Kuljettajalle on huomautettu asiasta, mutta hän ei muuttanut ajotapaansa. Viimeisellä moottoritierampilla hänen ajatuksensa olivat muualla, ja se on varmasti vaikuttanut hänen ajotapaansa ja tarkkaavaisuuteensa, Ylisirniö kertoi.

Jarrujen toimivuudesta ei enää kiistaa

Klo 9.57 Puolustus on monesta asiasta syyttäjän kanssa yhtä mieltä ja esimerkiksi jarrujen toimivuudesta ei hovioikeudessa ole enää kiistaa. Bussin jarrut toimivat turmahetkellä normaalisti.

Puolustuksen mukaan kuljettajan vireystila oli kuitenkin matkan aikana normaali ja myöskään hänen korkea ikänsä ei vaikuttanut hänen jaksamiseensa.

Puolustuksen asianajajan Lasse Vartiaisen mukaan kuljettajan ajatukset olivat turmahetkellä muualla, ja sillä oli todennäköisesti vaikutusta onnettomuuteen.

Vartiainen huomautti myös, että syytetty ei selviä edes hänelle määrättyjen korvausten viivästyskoroista ja pelkästään ne "raunioittavat hänen jo ennestään huonon taloustilanteensa". Puolustus vaatii korvausten hylkäämistä kokonaan tai sovittelemista merkittävästi alhaisemmiksi.

"Kuljettaja erehtyi polkimista"

Klo 10.20 Syyttäjä esittelee hovioikeudelle valokuvia turmapaikalta. Näitä kuvia katsottiin myös käräjäoikeudessa.

Syyttäjän mukaan moottoritien rampilla kuljettaja erehtyi polkimista, ja polkaisi jarrupolkimen sijaan vahingossa kaasua. Linja-auton vauhti rampilla oli kova ja bussi syöksyi sillankaiteen läpi suoraan junaraiteelle.

Klo 11.15 Hovioikeudessa käytiin koko aamupäivän ajan läpi kirjallisia todisteita. Kuopion bussiturmaa pidettiin suuronnettomuutena ja myös Onnettomuustutkintakeskus tutki sitä. Syyttäjä kävi oikeudessa läpi Otkesin raporttia ja valokuvia turmapaikalta.

Kuljettajalla pienet tulot

Klo 11.28 Puolustus vaatii hovioikeutta hylkäämään kuljettajalle määrätyt vahingonkorvaukset tai sovittelemaan niitä merkittävästi pienemmiksi.

Puolustusasianajaja kertoi hovioikeudelle bussikuskin olevan pienituloinen. Hänelle jää eläkkeestä verojen ja asuinkustannusten jälkeen rahaa elämiseen vain noin 590 euroa kuukaudessa.

Asianajajan mukaan syytetyn on mahdotonta selviytyä tuloillaan korvaussummista tai edes korvausten viivästyskoroista. 

Matkanjohtaja äänessä

Klo 12.55 Hovioikeus aloitti lounastauon jälkeen henkilökuulemiset. Ensimmäisenä oikeudessa kuultiin eläkeläisten karaokekerhon matkanjohtajaa.

Matkanjohtajana toiminut mies kiinnitti heti alkureissusta huomiota siihen, että kuljettaja ajoi melko kovaa vauhtia, vaikka kiire ei ollut.

Matkalla pohjoisesta Kuopioon tehtiin kolme pysähdystä. Matkanjohtajan mukaan kuljettajan ajo ei ollut normaalia, koska hän ohitteli, ajoi lähellä muita autoja, koukkasi nopeasti toiselle kaistalle ja ajoi koko ajan kovaa. Matkalaiset huomauttivat kuskille, että kiire ei ole, mutta kuljettaja ei silti hidastanut vauhtiaan.

Erityisesti loppumatka oli turvaton ja kuljettaja teki "turhanpäiväisiä ohituksia".

Matkanjohtaja päätti jo matkalla, että perillä Rauhalahdessa hän soittaisi Kemin liikenteelle ja vaatisi toisen kuljettajan paluumatkalle. Mies ei ehtinyt koskaan tehdä tuota puhelua, koska onnettomuus tapahtui hieman ennen perille pääsyä.

Yhdellä naisista oli huono tunne jo lähtiessä

Klo 13.36 Hovioikeudessa kuultiin yhtä miesmatkustajaa, joka kertoi lähteneensä iloisena matkalle. Hänen seurassaan aamukahdeksalta linja-auton kyytiin noussut nainen oli epävarma lähdöstä. Nainen oli sanonut miehelle, että "onko meidän pakko lähteä, kun on jotenkin huono tunne tästä".

Mies vakuutteli, että reissuun on kiva lähteä tutulla, mukavalla porukalla.

Matkan aikana mies kuitenkin havaitsi, että kuljettaja ajoi kovaa, ohitteli pelottavalla tavalla ja ylitti välillä oman kaistansa reunoja.

Mies kysyi matkan aikana kuljettajalta, oliko tämä väsynyt. Kuski ei kuitenkaan oikein vastannut asiaan.

Kuopiossa Kolmisopen liittymää lähestyttäessä miesmatkustaja tajusi, että kuljettaja ajoi aivan liian kovaa.

– Siinä vaiheessa tuli tunne, että mitä tästä ryökäleestä tulee. Loppu onkin sitten historiaa. Opettelimme lentämään onnikalla ja syöksyimme naama edellä kallioon.

Linja-auto ajoi liittymästä suoraan risteyksen yli, sillankaiteesta läpi ja syöksyi 7-10 metrin matkan junaraiteelle. Neljä ihmistä kuoli ja 17 bussissa ollutta loukkaantui.

Klo 13.56 Hovioikeuden istunto päättyy tältä päivältä. Huomenna kuullaan lisää matkustajia ja kuljettajaa itseään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja