Kuopion raa'an veitsimurhan uhri oli erittäin pienikokoinen invalidimies – Syyttäjä: Tekijä jäi katselemaan viimeisiä hengenvetoja

Syyttäjä vaatii 30-vuotiaalle miehelle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta Kuopion Neulamäessä toukokuussa tapahtuneesta henkirikoksesta. Syyttäjän mukaan uhri oli erityisen puolustuskyvytön.

Pohjois-Savon käräjäoikeus alkoi käsitellä epäiltyä rikosta keskiviikkona.

Syyttäjän mukaan mies otti haltuunsa uhrinsa asunnon avaimen ja meni avaimella uhrinsa kotiin. Asunnossa mies löi ja pisti tai viilsi teräaseella sängyllä ollutta vanhempaa miestä lukuisia kertoja kaulan alueelle.

– Lyöntien tai pistojen yhteydessä hän teki terällä lisäksi sahaavaa tai hiertävää liikettä uhrin kaulan kudoksissa, syyttäjä kuvailee haastehakemuksessa.

Lisäksi epäilty löi nyrkillä tai jonkin esineen tylpällä osalla uhriaan vasemman korvan seutuun ja vahingoitti terävällä esineellä pään ja kasvojen alueelle.

Kolmekymppinen murhasta epäilty mies on esitutkinnassa myöntänyt aiheuttaneensa uhrinsa kuoleman.

Uhri erittäin pienikokoinen invalidimies

Uhrille aiheutui rikoksesta kaulalle kahdeksan syvää ja osin ammottavaa pistohaavaa. Veitsenlyönnit vaurioittivat kuolettavasti uhrin kaulan suuria verisuonia ja kurkun rakenteita.

Lisäksi uhri sai väkivallan seurauksena kasvoihinsa ruhjeita, mustelmia ja pistohaavoja sekä puolustautumisvammoja käsiinsä.

Syyttäjän mukaan vammat aiheuttivat uhrille runsaan verenvuodon, joka johti uhrin kuolemaan.

Syyttäjä pitää henkirikosta murhana, koska syytetty osoitti määrätietoista ja vakaata tappamistarkoitusta, eikä pienikokoinen uhri antanut mitään aihetta väkivaltaan. Haastehakemuksen mukaan uhri oli 142 senttimetriä pitkä.

Tapahtuma-aikaan uhri liikkui pyörätuolilla ja tarvitsi siirtymätilanteisiin avustajaa. Tekoaikaan hän oli myös päihtynyt.

Syyttäjän mukaan uhri oli liikuntakyvyttömyytensä ja pienikokoisuutensa takia erityisen puolustuskyvytön.

Erityisen raaka ja julma henkirikos

Teko ei syyttäjän mukaan liittynyt kamppailutilanteeseen vaan oli koko ajan syytetyn hallinnassa.

Ennen poistumistaan asunnosta epäilty jäi syyttäjän mukaan katselemaan uhrinsa viimeisiä hengenvetoja.

Syyttäjä pitää henkirikosta myös erityisen raa'alla ja julmalla tavalla tehtynä sekä kokonaisuutena arvostellen törkeänä.

Kotihoidon työntekijä löysi kuolleena

Viime toukokuun alussa lauantaina hätäkeskus sai alkuiltapäivästä ilmoituksen yksityisasuntoon menehtyneestä miehestä. Ilmoituksen teki kotihoidon työntekijä, joka oli mennyt normaalille hoitokäynnille miehen asuntoon.

Poliisi löysi asunnosta kuolleena 64-vuotiaan kuopiolaismiehen. Menehtyneessä oli ulkoisen väkivallan merkkejä, ja poliisi ryhtyi tutkimaan kuolemaa tappona.

Poliisi otti pian tapahtumien jälkeen kiinni kaksi miestä henkirikoksesta epäiltyinä. Seuraavalla viikolla Pohjois-Savon käräjäoikeus vangitsi 30-vuotiaan miehen todennäköisin syin taposta epäiltynä ja 45-vuotiaan miehen syytä epäillä -perusteella.

Kaksikko oli poliisin mukaan ollut tekemisissä uhrin kanssa tämän kuolemaa edeltävinä päivinä.

Sittemmin poliisi luopui epäilyistä 45-vuotiasta kohtaan, ja tämä vapautettiin kaikista epäilyistä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja