Kuopion harhaisen veitsimiehen syyte murhan yrityksestä kaatui, ei yrittänyt tappaa poliisia

Poliisin kohtaama väkivalta on kaksinkertaistunut tällä vuosituhannella – työparinsa menettänyt Mikko kertoo traagisesta poliisisurmasta 5:13
Mikko kertoo, miten menetti työparinsa traagisessa poliisisurmassa.

Pohjois-Savon käräjäoikeus on hylännyt Kuopiossa poliiseja uhkailleen miehen syytteen murhan yrityksestä. Veistä heilutellut mies tuomittiin sen sijaan virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Hänet jätettiin rangaistukseen tuomitsematta, sillä hänet todettiin mielentilatutkimuksessa syyntakeettomaksi.

Poliisipartio oli tullut miehen asunnolle häiriökäyttäytymisestä tehdyn hätäkeskusilmoituksen perusteella. Voimakkaasti päihtynyt ja harhainen mies hermostui poliisien mukaan kuultuaan, että paikalle on tulossa myös ambulanssi.

Poliisi potkaisi vatsaan

Mies otti asunnon eteisessä käteensä kookkaan keittiöveitsen ja kohotti sen lyöntiasentoon, mutta poliisi ehti potkaista miestä vatsaan. Mies seurasi potkusta huolimatta toista poliisia veitsi kädessään. Toinen poliisi ampui miestä lopulta etälamauttimella. Miehellä oli tällöin edelleen veitsi kädessään lyöntiasentoon kohotettuna.

Syyttäjän mukaan mies löi tilanteessa veitsellä niin, että veitsi lävisti välioven, jonka taakse toinen poliiseista ehti. Vaikka ovessa oli veitsellä tehty reikä, ei oikeudessa tullut selvyyttä siitä, milloin reikä oli tullut. Kumpikaan poliiseista ei huomannut rei'än syntymistä.

– Epäselväksi on jäänyt, milloin reikä on välioveen tullut. Näin ollen (syytetyn) ei ole näytetty tässä jälkimmäisessä tilanteessa lyöneen oveen ja siten yrittäneen surmata (poliisin), oikeus perusteli päätöstään.

Mies halusi eroon poliiseista

Mies myönsi esitutkinnassa hätyyttäneensä poliiseja veitsellä pois häiritsemästä kotirauhaa, mutta kiisti, että olisi yrittänyt lyödä tai että olisi huitonut tai osoittanut veitsellä poliiseja.

Oikeudessa hän sanoi muistavansa tapauksen, mutta kieltäytyi vastaamasta kysymyksiin. Hän sanoi esitutkinnassa, että tarkoitus ei ollut murhata.

Välikohtaus sattui viime heinäkuun lopulla. Tuomio annettiin maanantaina.

Lue myös:

    Uusimmat