Kuolleenmeren pinta laskee metrin vuodessa – kuivuu kokonaan 2050 mennessä

Kuollutmeri kuivuu nopeasti 1:58
Kuollutmeri kuivuu nopeasti.

Kuollutmeri uhkaa hävitä kokonaan. Vedenpinta laskee noin metrin vuodessa. Tutkijoiden mukaan Kuollutmeri kuivuu vuoteen 2050 mennessä. Suurimpia syitä kuivumiseen ovat veden liikakäyttö ja ilmastonmuutos.

Jordanian ja Israelin rajalla sijaitseva Kuollutmeri on maailman matalin paikka. Se sijaitsee 430 metriä merenpinnan alapuolella.

Nimestään huolimatta Kuollutmeri on oikeastaan suolajärvi eikä pian edes sitä, jos veden väheneminen jatkuu. Vedenpinta laskee metrin vuodessa. Tutkijoiden mukaan järvi kuivuu kokonaan ja muuttuu suola-aavikoksi vuoteen 2050 mennessä.

– Jos jatkamme veden liikakulutusta esimerkiksi Genesaretinjärvestä tai Eufrat-joesta, tuhoamme lopulta paikallisen ympäristön. Tästä pitäisi oppia se, että emme voi hyödyntää kaikkea vettä niin kuin haluaisimme. Jos emme pidä huolta myös ympäristöstä, uppoamme sen mukana, tohtori Ofir Katz Kuolleenmeren tiedekeskuksesta muistuttaa.

Veden liikakäyttöä ja lisääntyvää kuivuutta

Kuollutmeri saa vetensä Jordanvirrasta. Laskujokea ei ole, vaan vesi poistuu haihtumalla. Veden liikakäytön ja ilmastonmuutoksen aiheuttaman kuivuuden lisääntymisen takia järven vesimäärä pienenee koko ajan.

Rannalla sijaitsevat teollisuuslaitokset haihduttavat vettä ottaakseen talteen arvokkaita mineraaleja. Suola sisältää esimerkiksi magnesiumia, kaliumia, natriumia ja sinkkiä.

Vedenpinnan laskemisen myötä järven ympärille on syntynyt vajoamia ja sortumia, jotka ovat tehneet monia alueita kulkukelvottomiksi. 

Pelastustyö vaatii valtioiden yhteistyötä

Tilanteesta huolestuneet ympäristönsuojelijat vaativat Kuolleenmeren palauttamista entiselleen alueen valtioiden yhteistyönä.

– Välimerellä pitäisi tuottaa enemmän vettä. Uusiutuvaa energiaa voisi tuottaa aavikkoalueilla. Israelin, Palestiinan ja Jordanian välille pitäisi luoda tervettä riippuvuutta toisistaan. Muussa tapauksessa seurauksena voi olla lisää konflikteja kasvavan vesipulan vuoksi, EcoPeace-järjestön perustaja Gidon Bromberg ennakoi.

Kuollutmeri on myös suosittu matkailukohde. Veden suolapitoisuus on yli 30 prosenttia ja se kelluttaa hyvin. Korkean suolapitoisuuden takia vedessä ei ole lainkaan elämää muutamia bakteerilajeja lukuun ottamatta.

Lue myös:

    Uusimmat