Karu ennuste: Tuhansia vuosia sitten Kuolluttamerta piinannut superkuivuus palaa vielä tällä vuosisadalla

Tutkijoiden karu arvio: Kuolluttamerta piinannut superkuivuus palaamassa 1:02

Tuoreet löydökset povaavat Lähi-idän alueelle ankeaa tulevaisuutta, jossa Kuolleenmeren alueen vesi voisi hävitä kokonaan. Alueen vettä käyttävät tällä hetkellä Israel, Palestiina ja Jordania.

Suolassa kiinni olevista kuplista löytyneet todisteet ennustavat, että Kuolleenmeren uusi superkuivuus tulee iskemään alueelle vielä tämän vuosisadan aikana.

Kuolluttamerta 30 vuotta tutkinut Steven L. Goldstein Columbian yliopistosta sanoo uutistoimisto AP:n haastattelussa, että suolaan ja kiviin hautatunut historia varoittaa tuhoavasta kuivuudesta, joka todennäköisesti on palaamassa Kuoleenmeren alueelle.

Goldsteinin mukaan jopa suunnilleen 80 prosenttia Kuolleenmeren vedestä katosi edellisen superkuivuuden aikana ja sen jälkeen sama määrä on vettä on hävinnyt ihmisen toimien vuoksi.

"Tyhjää karttaa" täydentämässä

Jordanian ja Israelin rajalla sijaitseva Kuollutmeri, joka todellisuudessa on järvi, tunnetaan suolaisesta vedestään ja maan matalimpana kohtana. Ilmastonmuutoksen ja ihmisen toimien vuoksi suolajärvi kuitenkin menettää syvyyttä metrin joka vuosi.

Nyt geologit Jordaniasta, Israelista ja Yhdysvalloista toivovat täyttävänsä sen, mitä kutsutaan Jordanian geologisen datan ”tyhjäksi kartaksi”. Sen avulla tutkijoiden voisi olla mahdollista selittää, miten ja koska Kuollutmeri on menneisyydessä muovautunut.

Suolajärven itärannan uomista kerätyt näytteet ja muinaiset mutaan hautautuneet vihjeet saattavat auttaa tutkijoita ymmärtämään myös sen, miltä alueen tulevaisuus tulee näyttämään.

Moni heistä myös uskoo tulevaisuuden olevan entistäkin kuivempi.

Vesi joka lakkasi virtaamasta

Kun vesi virtaa Jordanvirrasta Kuolleeseenmereen, virta kuljettaa mukanaan maa-ainesta, suolaa, puita ja muuta kariketta. Tuhansien vuosien aikana veden mukana virrannut materiaali muodostaa eri värisiä kerroksia.

Kuivista kesistä jää todisteeksi tuhkanvalkea kerros ja hedelmällisistä talvista tumman harmaa kerros. 

Näistä kerrostumista geologit voivat lukea historiaa ja löytää yksityiskohtia ilmaston muutoksista jopa 200 000 vuoden takaa. 

Kuolluttamerta pitkään tutkineen Steven L. Goldstein mukaan, historia voi kertoa meille siitä, mitä vastaisuudessa on edessä. 

– Se mitä menneisyydessä Kuolleenmeren alueella tapahtui on se, että vesi jota ihmiset tarvitsivat ja käyttivät, loppui virtaamasta, Goldstein sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat