23 minuutin piinaava kuolema: Kuolemantuomion saaneita aletaan tappaa uudella myrkyllä

Nebraskasta on tullut Yhdysvaltojen ensimmäinen osavaltio, joka käyttää kuolemantuomiossaan opioideihin lukeutuvaa fentanyyliä.

Carey Dean Moore, 60, oli Nebraskan osavaltion ensimmäinen fentanyylillä kuolemaan tuomittu ja samanaikaisesti ensimmäinen 21 vuoteen teloitettu henkilö.

Moore tuomittiin kuolemaan tapettuaan kaksi taksikuskia vuonna 1979 ja on siitä lähtien odottanut tuomiotaan vankilassa. Yli puolet elämästään kalterien takana viettänyt mies ei kertoman mukaan vastustanut teloitustapaansa.

Monet muut sen sijaan vastustivat.

Testaamattomalla myrkkykombolla kuolemantuomioita

Yhdysvaltojen huumesota on pitkälti ollut taistelua opioidien väärinkäyttöä vastaan.

Nebraskassa kuoleman täytäntöönpanoon käytetty fentanyyli on yksi niistä opioideista, joita Yhdysvalloissa nyt halutaan kitkeä katukaupasta. 

Fentanyyli on sata kertaa morfiinia vahvempi opioidi, jota käytetään kipulääkkeenä esimerkiksi anestesian yhteydessä. Fentanyyli on kymmenkertaisesti heroiinia vahvempaa ja sen vaikutus alkaa välittömästi, minkä takia opioidi on myös suosittu väärinkäyttäjien keskuudessa.

Nebraskan osavaltion valintaa käyttää fentanyyliä kuolemantuomion täytäntöönpanossa kritisoidaan rankalla kädellä.

Erilaisista myrkyistä koostuva "tappodrinkki" on arvostelijoiden mukaan testaamaton ja vaarallinen.

Lääkeyhtiöt vastustavat aineen käyttöä

Fentanyyliä valmistavat lääkeyhtiöt ovat halunneet pestä kätensä tapauksesta nostamalla kanteita Nebraskan osavaltiota vastaan. 

Lääkeyhtiöt kyseenalaistivat osavaltion keinot saada joitakin myrkkykoktailissa käytettyjä myrkkyjä käsiinsä laillisesti. Kanteet vaativat virkamiehiä myös paljastamaan myrkyn osavaltiolle myyneet tahot.

Kanteet eivät kuitenkaan ikinä tuottaneet tulosta, sillä liittovaltion tuomari hylkäsi yksiselitteisesti vaateet pysäyttää kuolemantuomio ja kielsi myös myrkyt myyneen tahon paljastumisen.

Hänen mukaansa asia otettaisiin käsittelyyn vasta teloituksen jälkeen.

Melkein puolen tunnin kuolema

Mooren kuolema fentanyylistä ja muista myrkyistä tehdyllä yhdistelmällä kesti piinaavat 23 minuuttia. 

– Kukaan ei ole koskaan käyttänyt fentanyyliä teloituksessa aikaisemmin, ja meillä on ollut satoja myrkyllä kuolemaan tuomittuja rikollisia, kertoo yhdysvaltalaisen kuolemantuomioista tietoa jakavan yhdistyksen toiminnanjohtaja Robert Dunham.

Hänen mukaansa osavaltio käyttää fentanyyliä vain siksi, että sen on helppo päästä siihen käsiksi.

Nebraskan osavaltiossa on yhä 11 rikollista odottamassa kuolemantuomionsa täytäntöönpanoa.

Lakimuutos kuolemantuomioiden laillistamisesta Nebraskan osavaltiossa tuli voimaan vasta vuosi sitten, kun 60 % äänestäjistä äänesti sen puolesta.

Lähteet: BBC, Washington Post

Lue myös:

    Uusimmat