Yhdysvalloissa teloitus ensimmäistä kertaa typpikaasulla – YK: Saattaa täyttää kidutuksen tunnusmerkit

Viime vuonna Yhdysvalloissa teloitettiin 24 ihmistä.

Yhdysvalloissa toteutettiin maan historian ensimmäinen teloitus typpikaasua käyttämällä.

Vuosikymmeniä kuolemantuomionsa täytäntöönpanoa odottanut Kenneth Smith teloitettiin typpikaasulla tukehduttamalla Alabaman osavaltiossa varhain perjantaina Suomen aikaa.

YK:n ihmisoikeustoimiston tiedottaja Ravina Shamdasani vaati viime viikolla Alabamaa hylkäämään typpikaasulla teloittamisen.

Shamdasanin mukaan teloitustapa voisi täyttää YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallisessa julistuksessa mainitun kidutuksen tai muun julman, epäinhimillisen tai alentavan kohtelun tai rangaistuksen tunnusmerkit.

Typpikaasua ei ole aiemmin käytetty Yhdysvalloissa ihmisten teloittamiseen, mutta sillä on muun muassa lopetettu eläimiä.

Shamdasani huomautti, että Yhdysvaltain eläinlääkärien yhdistyskin (AVMA) suosittelee rauhoittavien lääkkeiden antamista suuremmille eläimille, kun niitä lopetetaan typpikaasulla.

Kuolemantuomioita Yhdysvalloissa tarkkailevan kansalaisjärjestön DPIC:n toiminnanjohtaja Robin Maherin mukaan järjestöllä ei ole tiedossa tapauksia Yhdysvaltain ulkopuoleltakaan, missä typpikaasua olisi käytetty teloittamiseen.

"Kaikki sanovat, että tulen kärsimään"

Smith tuomittiin kuolemaan vuonna 1988 toteuttamansa palkkamurhan vuoksi. Smithin teloitusyritys myrkkyruiskeella epäonnistui marraskuussa 2022.

Joulukuussa Smith kertoi yhdysvaltalaismedia NPR:n haastattelussa olevansa kauhuissaan tulevasta teloituksesta. Hän kertoi olevansa edelleen järkyttynyt epäonnistuneesta teloitusyrityksestä.

– Kaikki sanovat, että tulen kärsimään, hän sanoi NPR:lle.

Alabaman lisäksi myös Oklahoman ja Mississippin osavaltioissa typpikaasulla tukehduttaminen on sallittu teloitusmuoto.

Edellisen kerran Yhdysvalloissa on käytetty kaasua kuolemantuomitun teloittamiseen vuonna 1999. Tuolloin teloitukseen käytettiin vetysyanidia.

Viime vuonna Yhdysvalloissa teloitettiin 24 ihmistä. Kaikki viime vuoden teloitukset toteutettiin myrkkyruiskeella.

Kuolemantuomio on lakkautettu 23 osavaltiossa. Niiden lisäksi kuudessa osavaltiossa kuolemantuomioiden toimeenpano on keskeytetty kuvernöörin päätöksellä.

Lue myös:

    Uusimmat