TPS:n fysiikkavalmentaja Timo Kujanen on laittanut turkulaisseurassa tuulemaan. Varsinkin ruokapuoli on remontoitu kunnolla.
Kujanen aloitti TPS:ssä fysiikkavalmentajan tittelillä keväällä 2014 edeltävän kauden päätteeksi.
Kujasella on karu näkemys siitä, millä tasolla kiekkoilijoiden ateriointi on ollut.
– Ruokapuoli on ollut ihan lapsenkengissä. Jos on ammattiurheilija, niin silloin pitäisi edes näyttää ammattiurheilijalta, Kujanen ruoskii MTV Sportin haastattelussa.
Muun muassa NHL-tähti Mikko Koivun kesäharjoittelusta osittain vastaava Kujanen on ottanut asiakseen TPS-pelaajien ravintopuolen.
– Seuran puolesta ollaan tähän puututtu. Kokki on vaihdettu ja pidämme palavereja kapteeniston kanssa siitä, mitä syödään.
Esimerkki TPS-pelaajien aterioista kesäharjoituskaudella
Aamiainen
*kaurahiutaleita, marjoja, banaania, raejuustoa, kylmäpuristettua kookorasvaa, kalaöljyä
Aamuharjoitusten aikana urheilujuomia
Lounas
*kanaa/kalkkunaa/kuhaa/ahventa, riisiä tai pastaa, höyrytettyjä kasviksia, vihersalaatti, kylmäpuristettu oliiviöljy, balsamico salaatin kastikkeena
Välipala
*ruisleipää, kokoliha leikkelettä, juustoa, kurkkua, tomaattia, paprikaa, salaattia
Harjoitusten aikana urheilujuomia
Päivällinen
*lohta/naudanpaistia/jauhelihaa/riistaa, perunaa tai bataattia, höyrytettyjä kasviksia, vihersalaatti
Iltapala
*maitorahka, marjoja, pähkinöitä, kalaöljyä
– Hallilla on tarjolla aamuisin monipuolinen aamupala. Treenien jälkeen on lounas. Seuran puolesta annetaan kaksi tärkeää ateriaa. Päivän loput 3-4 ateriaa ovat pelaajan omalla vastuulla, Kujanen selvittää.
Tietoa ruokailusta kädestä pitäen
Kujanen on jakanut TPS:n pelaajille ohjeet siitä, millaisista aineksista ateroiden tulisi koostua. Vastuu on siis siirretty pelaajille.
– Tietoa on tarjolla, ettei sen taakse voi mennä. Sitten ei joko halua omaksua tai sitten ei ole halua toteuttaa. Ruoan valmistaminen ja paistaminen vie aikaa eikä se välttämättä kiinnosta. On eri asia syödä kampaviineriä kuin kanaa, Kujanen kärjistää.
Kuntovalmentaja ei halua levittää pelon ilmapiiriä, mutta tekee silloin tällöin rasvamittauksia pelaajille.
– En halua uhkailla, mutta pelaajat pitää saada hereille ja ymmärtämään tämä asia. Työkaluista on pidettävä huolta. Hyvällä ruokailulla voi tulla lisää pelivuosia, Kujanen huomauttaa.