Mainos

"Kuntien tilanne synkkä jo 2010"

Kuntaliitto on huolissaan kuntien taloudellisesta tulevaisuudesta. Kuntaliiton toimitusjohtajan Risto Parjanteen mukaan jo vuonna 2010 kuntien taloustilanne näyttää huomattavan hankalalta. Parjanne uskookin, että säästötoimia on luvassa.

- Nythän elämme hyvän verotulon kautta, mutta kun mennään hitaampaan verotulon kasvuun, niin joudutaan näihin perinteisiin keinoihin. Tarkoitan näillä tietysti sitä, että henkilöstöa ei palkata niin paljon ja palveluverkkoja käydään läpi. Kaikennäköistä tällaista juustohöyläystyyppistä säästämistä tulee esiintymään.

Suurin joukkoirtisanomisiin Parjanne ei kuitenkaan heikosta taloudellisesta tilanteesta huolimatta usko. Kuopion kaupunginhallitus päätti eilen noin 200 työntekijän vähentämisestä. Säästöt kohdistuvat etenkin sosiaali- ja terveystoimeen. Parjanteen mukaan Kuopion ratkaisu on melko poikkeuksellinen.

- En nyt usko, että irtisanomisia sinänsä kovinkaan paljoa tulee vielä.

Parjanne ei myöskään usko massalomautuksiin.

- Ei lomautuskaan sinänsä mikään hyvä keino ole, koska palvelut on hoidettava. Kuntien henkilöstö on pääasiassa sosiaali-, terveys- ja opetuspalveluissa ja siellä ei voida oikein lomautuksia tehdä eli säästöjä ei sitä kautta saada.

Kuntaliiton toimitusjohtajan mukaan kunnissa haetaan säästöjä sen sijaan muun muassa investointeja siirtämällä sekä vähentämällä määräaikaisia työsuhteita.

- Määrärahoja supistetaan sieltä ja täältä. Henkilöstön osalta tällaisia lyhytaikaisia ja määräaikaisia tehtäviä ei enää tule niin paljoa. Saattaa olla, että palvelupisteitä ja -verkostoja käydään läpi, eikä myöskään tehdä hankintoja ja investointeja siirretään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.