Mainos

Kuntien järjestämät influenssarokotustilaisuudet myöhästyvät – ylilääkärin mukaan myöhässä ei kuitenkaan olla: "Ei ole kiirettä vielä"

7:27
Vanhemmilla ihmisillä ei kannata ottaa influenssarokotetta liian aikaisin, jotta tarpeeksi riittävä rokoteteho säilyy läpi influenssakauden.

Influenssarokotteiden saapuminen Suomeen viivästyy tänä vuonna, minkä seurauksena kuntien rokotustilaisuudet järjestetään tavallista myöhemmin.

Influenssakausi saapuu hiljalleen Suomeen, vaikka vielä ei tiedetä, milloin pahin kausi on valloillaan.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo Huomenta Suomessa, kuinka Maailman terveysjärjestö päätti viivästyttää yhden influenssarokoteviruksen valintaa, koska virus oli muuttunut maailmalla kulkiessa paljon. Seurauksena influenssarokotteen valmistaminen viivästyi ja rokotteet lähetetään maailmalle tavallista myöhemmin.

Viivästyksestä huolimatta rokotetta on jo nyt tarjolla Suomessa. Kuntia on kuitenkin ohjeistettu pitämään suuret rokotustilaisuudet vasta marraskuun lopulla.

– Meille on tullut jo rokotuksia, mutta ne tulevat nyt kuudessa lähetyserässä, kun ennen ne tulivat kolmessa suuremmassa erässä lyhyemmällä aikavälillä.

– Jos kunta päättää pitää suuria rokotustilaisuuksia, niin ne on ohjeistettu pitämään vasta marraskuun lopulla, jotta rokotteita on tarpeeksi kaikille, toteaa Nohynek.

Rokoteteho hiipuu ajan kanssa

Nohynek vakuuttaa, että myöhemmästä aikataulusta huolimatta rokotteiden kanssa ei olla myöhässä.

– Yleensä on niin, että influenssakausi alkaa vuodenvaihteessa ja huippu saavutetaan vasta helmikuun aikana. Siinä mielessä ei ole kiirettä vielä.

– Joskus ollaan ajateltu, että varsinkin vanhemmilla ihmisillä ei kannata ottaa rokotetta liian varhain, koska sen suojateho hiipuu ajassa. Eli jos rokote otetaan pari viikkoa ennen kuin influenssakausi alkaa, silloin saadaan paras mahdollinen ja riittävän pitkä suojateho.

Tänä vuonna Suomeen on tilattu sekä pistettäviä, että nenäsumutteena otettavia rokotteita. Jälkimmäinen rokote on tarkoitettu 2–6-vuotiaille lapsille.  

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja