Piinaava tilanne! Influenssarokotteet ovat paikoin loppuneet yksityisiltä lääkäriasemilta – kunnalliselta puolelta on vaikea saada rokoteaikoja

8:12
HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen kertoo, miksi influenssarokote on tänä koronasyksynä erityisen tärkeä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta vahvistetaan MTV Uutisille, että influenssarokotusta ei välttämättä saa kaikilta yksityisiltä lääkäriasemilta.

– THL on tietoinen näistä ongelmista, ja ne nimenomaan koskevat yksityissektoria. Ilmeisesti yksityissektorilla ollaan käyty hyvin paljon nyt hakemassa rokotteita, toteaa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek

Yle kertoo, että rokotteet ovat jo loppuneet ainakin Mehiläisestä ja Terveystalosta. MTV Uutisten haastattelema Nohynek ei usko, että yksityisten lääkäriasemien influenssarokotepulaan tulee helpotusta.

– Ne influenssarokotteet, joita on yksityissektorilla nyt, on pitänyt tilata kevään aikana. Ymmärtääkseni rokotetuottajilla ei kovin paljon ylimääräisiä annoksia varastossa ole.

Nohynekin mukaan monet maat ovat laajentaneet kansallisia influenssarokotusohjelmiaan siksi, että mikään maa ei halua joutua tilanteeseen, jossa on korona- ja influenssaepidemia samanaikaisesti.

 – Se on terveydenhuollon kantokyvyn kannalta hankala asia, mutta myös yksilön kannalta: jos samanaikaisesti saa influenssan ja koronavirusinfektion. 

Julkisella puolella rokotteet riittävät, mutta rokotusajat ovat kiven alla

Suomen kansallisessa rokotusohjelmassa on 1,8 miljoonaa influenssarokoteannosta.

– Niitä on kunnille lähetetty ihan aikataulujen mukaisesti ja lisälähetyksiä meidän rokotelähettämöstä sinne lähetetään, koska rokoteannosten kysyntä on ollut hyvin vilkasta, Nohynek kertoo.

Julkiselta puolelta influenssarokotusajan saaminen voi kuitenkin olla nyt mutkikasta. Jotta koronavirus ei leviäisi, influenssarokotuksia ei voida järjestää esimerkiksi isoissa messuhalleissa tai jumppasaleissa.

Nohynek kehottaa ilmaiseen rokotukseen oikeutettuja riskiryhmäläisiä kärsivällisyyteen.

– Uskoisin, että riskiryhmät saavat rokoteajan tässä syksyn kuluessa. Varmaan pitää odotella ja varata aika. Jos sitä ei tälle viikolle saa, toivottavasti ensi viikolle tai sitä seuraavalle.

Hyvä koronahygienia torjuu myös influenssaa

Epidemiologisesta näkökulmasta influenssakausi on vasta alkamassa. THL:n mukaan influenssahavaintoja on pohjoiselta pallonpuoliskolta hyvin vähän.

– Osittain kiitos koronatoimenpiteiden. Kun ihmiset pitävät etäisyyksiä, käyttävät maskeja ja huolehtivat käsihygieniasta, on tilanne parantunut huomattavasti vuodentakaisesta. Influenssa ei pääse leviämään samalla tavalla kuin aikaisemmin, Hanna Nohynek kiittelee.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja