Mainos

Kuntien eläkerahaston kasvu ennakoitua nopeampaa

Kuntien työntekijöiden ja viranhaltijoiden eläketurvaa hoitava Kuntien eläkevakuutus kartutti tulevien eläkkeiden puskurina olevia rahastoja viime vuonna noin 8,2 miljardilla markalla, mikä on kaikkien aikojen ennätys. Edellisvuodesta summa lisääntyi noin 1 miljardilla. Vuoden lopussa rahastoissa oli 50,4 miljardia markkaa. Nykyisellään rahasto riittäisi kattamaan vajaan kuuden vuoden eläkkeet.

Toimitusjohtaja Simo Lämsän mukaan rahastoja on useana vuonna kartutettu ennakoitua nopeammin. Tätä on helpottanut hyvin tuottanut sijoitustoiminta. Tärkeä selittäjä löytyy myös siitä, että kuntatyönantajat ovat sitoutuneet toistaiseksi 0,3 prosenttiyksiköllä vuosittain kohoaviin eläkemaksuihin.

Viime vuonna palkkasummasta maksettiin eläkemaksua 25,8 prosenttia. Yksityisissä yrityksissä tel-maksu oli keskimäärin 21,5 prosenttia. Molemmissa järjestelmissä työntekijöiden osuus siitä on sama eli 4,7 prosenttia. Rahastojen purku aloitetaan, kun ns. suuret ikäluokat alkavat jäädä eläkkeelle.

Koska kuntien eläkejärjestelmästä on oma laki, Kuntien eläkevakuutusta eivät koske samat vakavaraisuussäännöt kuin yksityistä eläketurvaa hoitavia tel-yhtiöitä. Viime kädessä laissa määrätty yhteisvastuu on hoidettavissa verotuksella. Kuntien eläkevakuutuksen mukaan rahastoihin kertyneillä varoilla kuntien eläkkeisiin riittäisi rahaa hieman vaille kuudeksi vuodeksi, kun yksityisissä tel-yhtiöissä rahaa on 6-7 vuoden eläkkeisiin. Lämsä kuitenkin muistutti eläkevakuutuksen aloittaneen rahastoinnin yksityisiä tel-yhtiöitä huomattavasti myöhemmin eli 1988.

Sijoitustoiminnasta runsaat 3 miljardia

Viime vuonna sijoitustoiminta tuotti 3,4 miljardia markkaa, summaa komistivat noin 1 miljardin myyntivoitot. Suurin erä tuli Nokian osakkeiden myynnistä. Korkotuotoista rahaa kerättiin lähes 2 miljardia. Vuotta aiemmin sijoitustoiminnan tuotto oli 2,5 miljardia. Eläkevakuutuksen sijoitustoiminnan tulos ilmoitetaan nettotuottona. Myyntivoitot mukaan lukien sijoitustoiminnan tuotto oli 14 prosenttia.

Yksityisten tel-yhtiöiden tapaan suurin osa sijoituksista on valtion lainoissa, mutta sillä on myös tukeva kotimaisten ja ulkomaisten osakkeiden salkku. Vuoden alusta osakkeiden osuus nousi 22 prosentista runsaaseen 27 prosenttiin. Lisäys verotti korkosijoitusten osuutta. Kiinteistöjen osuus oli hieman vaille 7 prosenttia eikä se Lämsän mukaan juuri korkeammaksi voi noustakaan.

Tämä johtuu siitä, että rahastojen purku alkaa jo noin 15 vuoden kuluttua ja jo nyt on varauduttava siihen, että omaisuuden muuttaminen rahaksi on helppoa. Kuntien eläkevakuutuksen sijoitussalkun arvo oli vuoden lopussa 53,2 miljardia markkaa.

Eläkkeisiin 8,6 miljardia

Maksutuloa eläkevakuutus kokosi 12,3 miljardia markkaa, mikä on viitisen prosenttia enemmän kuin 1997. Eläkkeisiin tästä meni 8,6 miljardia. Jäljelle jäänyt vajaan 4 miljardin siivu meni rahastoihin. Vuoden lopussa se maksoi yli 210 000 ihmiselle eläkettä. Eläkevakuutus hoitaa noin 430 000 suomalaisen eläketurvaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.