Kunnon pakkasjaksolla sähkön hintapiikit voivat nousta syksyä korkeammiksi – tiukin vaihe tammi- ja helmikuussa

Mikäli edessä on kunnon pakkasjakso, pörssisähkön hinta voi ylittää syksyn hintapiikit, arvioi kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen. Sää onkin avaintekijän asemassa sen suhteen, tuleeko sähkö riittämään tammi- ja helmikuussa.

– Kylmimmät pakkaset ovat yleensä tammikuussa ja helmikuussa, niin se on tiukin vaihe, sanoo Ruusunen STT:lle.

Joulukuun lopussa sähköpörssin tuntihinnat ovat liikkuneet selkeästi alhaisemmalla tasolla marraskuun puolivälissä alkaneeseen jaksoon verrattuna. 

Ruususen mukaan tämä selittyy paljolti teollisuuden vähäisemmällä kulutuksella, mutta myös suhteellisen lauhalla säällä on ollut merkityksensä. Myös lähiaikojen suhteen näyttää siltä, että pärjätään hyvin. Hinnat pysyvät nykytilanteeseen nähden kohtuullisina etenkin jos tuulee.

– Vaikka tietysti normaalitilanteeseen nähden onhan nämä hurjia hintoja vieläkin, Ruusunen sanoo.

Sähkönkulutuksen kannalta kriittinen lämpötila saavutetaan, kun pakkanen kiristyy 15–20 miinusasteeseen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti sähkökatkoja, vaan sähköä yritetään saada sieltä, missä sitä on tarjolla.

– Peli ei ole tässä kohtaa vielä läheskään menetetty, Ruusunen sanoo.

Tässä vaiheessa myös kansalaisten on syytä kammata sähkönkäyttöään vielä aiempaa tiheämmällä kammalla.

Sähköä halutaan säästää

Myös Olkiluoto 3:n testivaiheen onnistuminen vaikuttaa sähkön riittävyyteen.

Koekäyttö käynnistyi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Jos testit sujuvat uusimman suunnitelman mukaan, noin neljän viikon keskeytys voimalan sähköntuotannossa osuisi pääosin tammikuuhun. Ruusunen ei usko, että hallituksen uusi sähkölaskutuki heikentäisi kuluttajien halua tinkiä omasta sähkönkäytöstään.

– Olen kuullut paljon tarinoita ihmisistä, joilla on vielä vanhoja edullisia sopimuksia, mutta he ovat silti mukana (sähkön säästämisessä), Ruusunen sanoo.

Sähkön järkevää käyttöä ja käytön ajoittumista pitäisi jatkaa joulukuun jälkeen ainakin tammi- ja helmikuun ajan. Jääkiekkoanalogian mukaan yksi erä on ohi ja vielä kaksi erää on edessä. Maaliskuussa kolmannenkin erän pitäisi olla ohi.

– Maaliskuussa valoisuus lisääntyy ja yleensä ei ole enää kovia pakkasia, Ruusunen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat