Kunnat myyvät nyt tyhjilleen jääneitä kyläkouluja ja kunnantaloja nettihuutokaupoissa – löydön voi tehdä pikkurahalla, mutta viimeinen sana on kunnalla

Kunnat myyvät tyhjilleen jääneitä rakennuksiaan nyt nettihuutokaupoissa 1:54
Seitsemän uutiset tutustui myytäviin taloihin lähetyksessään sunnuntaina – katso, miltä ne näyttävät tältä videolta.

Kunnat myyvät tyhjilleen jääneitä kiinteistöjään, kuten kyläkouluja, vanhainkoteja ja kunnantaloja nyt nettihuutokaupoissa.

Vuositasolla huutokaupoissa tarjotaan jo satoja kuntien omistamia, tarpeettomia rakennuksia ja tontteja. Nettikaupan etuna on laajempi ostajakunta ja markkinahinta.

Tyhjilleen jääneet vanhat kyläkoulut ovat yksi tyypillinen myyntiartikkeli, kun kunnat lähtevät realisoimaan omaisuuttaan. Tänä päivänä se tehdään useimmiten nettihuutokaupassa.

Myytävää riittää, sillä kuntaliitosten jälkeen kaupungeissa on tyhjillään vaikka mitä, ylimääräisistä kunnantaloista aina lakkautettuihin kouluihin.

Yksi myyjätahoista on Kokkolan kaupunki, joka kauppaa tällä suurta määrää kohteita. Tällä hetkellä myynnissä on jopa noin 50 kohdetta.

– Ei se sinänsä ole ongelma, mutta haaste. Että pystytään niistä luopumaan järkevästi, kertoo kiinteistösihteeri Toni Aarrekangas Kokkolan kaupungilta.

Julkisia tiloja, kuten vanhainkoteja, metsäpalstoja, leirikeskuksia ja osakehuoneistoja, myytiin ennen paikallisesti, nyt netti tarjoaa laajemman ostajakunnan ja reilun markkinahinnan.

Kunnan ei pakko hyväksyä tarjousta

Kuntaliiton tilapalvelupäällikkö Jussi Niemen mukaan huutokauppojen etu on, että ne saavat osakseen huomiota.

– Tiettyä julkisuutta huutokaupat saavat, ja onhan se läpinäkyvä ja varsin suoraviivainen myyntiprosessi. Jos siellä nytkin on auki useampia kymmeniä kohteita, niin luulen, että kyllä niitä menee satoja helposti vuodessa.

Tyhjistä kiinteistöistä halutaan eroon mahdollisimman nopeasti, koska niiden ylläpito maksaa.

– Lämmöt pitää pitää päällä ja talo pitää pitää kunnossa. Siihen menee useampi kymmenen tuhatta euroa vuodessa, Niemi kertoo.

Usein huutokauppahinnat jäävät edullisiksi, mutta käykö vanha kunnantalo kaupaksi edes edulliseen hintaan?

Niemen mukaan kunta voi aina hylätä korkeimman tarjouksen, jos sen taso ei miellytä.

– Se voi olla haaste, mutta jos joku rohkea näkee siinä potentiaalia, niin varmasti löytyy joku tarjous. Sitten kaupungin päässä mietitään, mikä on paras ja järkevin vaihtoehto, että luovutaanko sillä hinnalla vai mitä tehdään.

Lue myös:

    Uusimmat