Mainos

Soten kaatuminen jättää miljardien eurojen sotekiinteistöt kuntien ja kuntayhtymien maksettavaksi – myydään vilkkaasti yksityisille

1:57
Sotekiinteistöjä myydään vilkkaasti yksityisille.

Soten kaatuminen jättää miljardien eurojen sotekiinteistöt kuntien kontolle, kun maakuntia ei perustetakaan. Kiinteistöjen investoinnit ja ylläpito voivat käydä taloudellisesti raskaaksi osalle pienistä kunnista ja keskisuurista kaupungeista.

Kokkolassa sijaitseva Lepolan palvelukoti on lakkautettavien kiinteistöjen listalla. Lopullinen päätös puuttuu vielä, mutta pelkona on, että kaupungille jää jo kolmas tyhjillään oleva palvelutalo, jota kukaan ei vuokraa tai osta.

Kokkolan kaupungin talousjohtaja Jari Saarisen mukaan myynnissä on jo pari vanhustenkotia.

– Niistä on kirjattu tappiota ja puolisen miljoonaa. Kyllähän sen rahan käyttäisi mielellään muihin palveluihin. 

Kauppa käy vilkkaana 

Soteuudistuksessa kuntien kiinteistöjen talousvastuu olisi siirtynyt maakunnille, mutta nyt maksajiksi joutuvat kunnat ja kuntayhtymät.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainion mukaan osa kunnista on huolissaan siitä, ettei heidän kiinteistöjään vuokrattaisi ja ovat siksi myyneet niitä yksityisille toimijoille.

– Kuntien pieniä sotekiinteistöjä, kuten vanhainkoteja ja tehostetun palveluasumisen yksiköitä myydään. Kauppoja tehdään jopa päivittäin tai ainakin viikoittain, Tainio kertoo.

Sotekiinteistöjen arvo jopa 10 miljardia 

Samaan aikaan kun kauppa käy kiivaana, vapautuu uusia tyhjiä kiinteistöjä koko ajan lisää.

– Sotepalveluissa palveluverkkoa tiivistetään muillakin alueilla, jolloin seinille ja kiinteistöille on entistä vähemmän käyttöä. Tiloja ei kannata korjata, jos niitä ei saa myydyksi. Tällöin rakennus puretaan ja sen paikalle kaavoitetaan muuta toimintaa, Jari Saarinen toteaa. 

Kuntaliitto arvioi kuntien ja kuntayhtymien sotekiinteistöjen arvoksi jopa 10 miljardia. Isoja investointitarpeita on erityisesti sairaaloissa ja terveyskeskuksissa.

 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja