Kuningatar Elisabetilta harvinainen haastattelu – avautuu kruunajaisistaan dokumentissa

Iso-Britannian kuningatar Elisabet puhui avoimesti kameralle, mitä hän ei ole tehnyt kuin hyvin harvoin vuosikymmenien vallassa olonsa aikana. Asiasta kertoo People-lehti.

91-vuotias kuningatar Elisabet yllättää uudessa Kruunajaiset-dokumentissa puhumalla avoimesti vuoden 1953 tapahtumista, kun hänet kruunattiin Iso-Britannian kuningattareksi.

Dokumentissa nainen muistelee Westminister Abbeyssa tapahtuneita kruunajaisia. Samassa paikassa kruunattiin myös hänen isänsä kuningas George vuonna 1937.

– Olen nähnyt yhdet kruunajaiset ja ollut toisissa vastaanottajana, mikä on aika merkittävää, moninkertainen iso-isoäiti kertoo.


Elisabetista tuli kuningatar vain 25-vuotiaana isänsä kuoleman jälkeen. Hän muistelee dokumentissa hetkeä jolloin St. Edward’sin kruunu ja toiveet maansa noususta toisen maailmansodan jälkeen, toivat hänelle suurta painolastia kannettavaksi.

Dokumentin yhtenä keskeisenä teemana on kuuluisat kruunun jalokivet 

Kruunajaisissa käytettiin 140 erilaista osaa, joihin kuului 23 000 kallisarvoista jalokiveä. Kokoelman tärkein osa on noin kaksi kiloa painava St. Edward’sin kruunu.

Kuningatar on pitänyt kruunua vain kerran elämässään. Tietenkin kruunajaisissa.

Kyseinen kruunu on ollut isossa osassa brittien arjessa. Kruunun symboli näkyy postilaatikoissa, veronpalautuksissa ja lähes kaikissa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan viittaavissa asioissa, kerrotaan lehdessä.

Dokumentissa pohditaan myös kruunun vaikutusvaltaista merkitystä moderniin yhteiskuntaan.

Dokumentti näytetään tammikuun puolessa välissä Yhdysvalloissa. Se on tehty yhteistyössä BBC:n ja australialaisen tuotantoyhtiön kanssa.

Vuonna 2016 kuvatulla videolla kuningatar puhuu avoimesti ilkeistä vieraista.

Kuningatar Elisabet kiinalaisvieraista:"Miten töykeitä he olivatkaan" 1:07

Lue myös:

    Uusimmat