"Töyssyinen matka" – 93-vuotiaan kuningatar Elisabetin joulupuheen sanavalinnan uskotaan viittaavan sekä Britanniaan että kuningasperheeseen

1:26
Vuonna 2017 Ison-Britannian kuningatar Elisabetista tuli pisimpään vallassa ollut monarkki.

Kuningattaren puhe televisioidaan joulupäivänä.

Varsin töyssyinen matka. Näillä sanoilla kuningatar Elisabet II kuvailee kulunutta vuotta joulupäivän puheessaan.

Mediat ovat tulkinneet kuningattaren sanojen viittaavan sekä Britannian brexit-kamppailuun että paljon mediahuomiota saaneisiin tapahtumiin kuningasperheen sisällä.

Ennakkoon nauhoitetun puheen sisällöstä on julkistettu etukäteen pieni osa. Yleisradioyhtiö BBC:n analyysissä todetaan, että sanavalinta on omiaan synnyttämään spekulaatioita.

Kuningatar puhuu samassa yhteydessä myös pitkään haudotuista erimielisyyksistä ja pienistä toivon askelista, joilla korjataan syvään juurtunutta jakautuneisuutta.

– Polku ei tietenkään aina ole helppo, ja on voinut hetkittäin tänä vuonna tuntua varsin töyssyiseltä, mutta pienillä askelilla voi olla suurta merkitystä, kuningatar muotoili.

Puhe televisioidaan Britanniassa huomenna joulupäivänä kello 15 paikallista aikaa.

Joutui hyllyttämään prinssi Andrew'n

Vaikka 93-vuotiaalla kuningattarella ei ole Britanniassa suoraa poliittista valtaa, on hän päätynyt myös keskelle poliittisten päättäjien brexit-valtapelejä.

Elokuussa pääministeri Boris Johnson pyysi kuningatarta jäädyttämään parlamentin työn viideksi viikoksi, eikä tämä voinut kuin suostua.

Syyskuussa Britannian korkein oikeus linjasi, että pääministerin masinoima istuntotauko oli laiton.

Myös kuningasperheen sisällä töyssyjä on tänä vuonna riittänyt.

Vasta marraskuussa kuningatar joutui hyllyttämään poikansa prinssi Andrew'n hovin virallisista tehtävistä sen jälkeen, kun tämä oli epäonnistunut seksuaalirikossyytöksiä puivassa tv-haastattelussa.

Prinssi tuttavapiiriin on kuulunut sittemmin vankilassa kuollut seksuaalirikoksista tuomittu ja syytetty liikemies Jeffrey Epstein.

Seksistä puolestaan on kertonut Epsteinin vaikutuspiiriin kuulunut nainen, joka kertoi olleensa 17-vuotias tavatessaan Andrew'n Lontoossa vuonna 2001. Naisen mukaan hänet oli suostuteltu seksiin.

Kuningashuone on toistuvasti kiistänyt syytökset. Andrew sanoi marraskuisessa haastattelussaan BBC:llä, ettei muista edes tavanneensa naista.

Puoliso sairaalassa

Kuningattaren pojanpoika, Sussexin herttua Harry aloitti syksyllä Meghan-puolisonsa kanssa oikeustoimia mediaa vastaan, sillä pariskunta katsoo tiedotusvälineiden muun muassa loukanneen yksityisyyttään.

Lisäksi pariskunta jätti pienen Archie-poikansa kanssa väliin perinteisen kuninkaallisten perhejoulun Sandringhamin kartanossa Norfolkissa.

Kuningattaren puoliso, 98-vuotias prinssi Philip puolestaan joutui joitakin päiviä sitten sairaalahoitoon, hovin mukaan varotoimenpiteenä.

Pariskunnan poika, kruununprinssi Charles kommentoi maanantaina isänsä vointia lyhyesti medialle.

– Hän on kunnossa. Kun pääsee tuohon ikään, asiat eivät enää toimi yhtä hyvin, Charles tyytyi toteamaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

BBC:n mukaan Charles kertoi Philipin saavan sairaalassa "erittäin hyvää hoitoa".

– Muuta emme tiedä, hän jatkoi.

Alkuvuodesta prinssi Philip ajoi autollaan Sandringhamin kartanon mailla kolarin, jossa loukkaantui kaksi naista. Poliisi piti prinssiä syypäänä onnettomuuteen, mutta syytteitä ei nostettu.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja