Mainos

Kuningatar Elisabet 50 vuotta vallassa

Tänään tuli kuluneeksi tasan 50 vuotta Englannin kuningattaren Elisabet II:n valtaantulosta. Elisabet poikkesi perinteistä ja esiintyi vuosipäivänä julkisuudessa vihkimällä syöpäklinikan itäisessä Englannissa.

Yleensä kuningatar on viettänyt isänsä Yrjö VI:n kuolinpäivää hiljaisuudessa maaseutuasunnollaan Sangrindhamissa.

Tasan 50 vuotta sitten - 6. helmikuuta 1952 - Elisabet sai suruviestin isänsä kuolemasta Kenian-matkallaan. Elisabet osallistui isänsä muistoksi pidettyyn jumalanpalvelukseen, ja myöhemmin syöpäklinikan avajaisiin King's Lynnissä itäisessä Englannissa. Kuningas Yrjö VI kuoli syöpään. Merkkipäivän kunniaksi ammuttiin kanuunanlaukauksia. Kanuunat jylisivät niin Lontoon Hyde Park -puistossa kuin Lontoon Towerissakin.

-Toivon, että juhlinta Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja kansainyhteisön piirissä ei tällä kertaa antaisi tilaisuutta muistella pelkästään menneisyyttä. Uskon, että meillä kaikilla, niin nuorilla kuin vanhoillakin, on yhtä paljon aihetta katsoa luottavaisesti tulevaisuuteen kuin ylpeyden aihetta katsoessamme menneisyyteen, kuningatar sanoi viestissään kotisivullaan.

Elisabet kiitti myös kansalaisia kaikesta tuesta, jota hän ja hänen prinssipuolisonsa Philip ovat saaneet vuosikymmenien varrella.

Kuningattaren puolivuosisataista valtakautta juhlitaan monilla eri tavoin kuluvana vuonna. Pääjuhlaksi muodostunevat heinäkuun neljä ensimmäistä päivää, jotka on myös julistettu yleisiksi vapaapäiviksi. Tuolloin Lontoossa järjestetään ilotulituksia ja karnevaalikulkueita. Kuningatar pitää puheen parlamentin molemmille kamareille ja tarjoaa juhlaillallisen Euroopan kuningashuoneiden edustajille Windsorin linnassa.

(STT)

(Seitsemän uutiset 06.02.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.