Kuningas Charles antoi lausunnon äitinsä kuningatar Elisabetin kuoleman vuosipäivänä: "Muistelemme suurella kiintymyksellä hänen pitkää elämäänsä"

Kuningatar Elisabet II:n kruunajaiset 2.6.1953 1:04
Näin kuningatar Elisabet kruunattiin 2. kesäkuuta vuonna 1953.

Kuningatar Elisabet kuoli 8. syyskuuta vuonna 2022.

Kuningatar Elisabetin poismenosta tulee kuluneeksi vuosi 8. syyskuuta 2023. Kuningas Charles kunnioitti äitinsä poismenon vuosipäivää antamalla virallisen lausunnon Balmoralin linnasta. 

– Hänen majesteettinsa kuoleman ensimmäisen vuosipäivän kunniaksi muistelemme suurella kiintymyksellä hänen pitkää elämäänsä, omistautunutta palveluaan ja kaikkea, mitä hän merkitsi niin monille meistä. Olen myös syvästi kiitollinen rakkaudesta ja tuesta, jota on osoitettu vaimolleni ja minulle tämän vuoden aikana, kun teemme kaikkemme palvellaksemme teitä kaikkia, Charles sanoi lausunnossaan. 

Alla oleva hovin 8. syyskuuta julkaisema kuva kuningatar Elisabetista on Cecil Beatonin muotokuva, joka on otettu Buckinghamin palatsissa 16. lokakuuta 1968.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

BBC:n mukaan Charles viettää äitinsä ensimmäistä kuolinpäivää yksityisesti ja hiljaisesti. 

Myös prinssi Harry  kunnioitti edesmennyttä isoäitiään WellChild-hyväntekeväisyystapahtumassa torstaina 7. syyskuuta. 

– Kuten tiedätte, en voinut osallistua tähän seremoniaan viime vuonna isoäitini poismenon takia. Kuten myös luultavasti tiedätte, hän olisi ollut ensimmäinen henkilö, joka vaatisi, että tulen silti olemaan teidän kaikkien kanssa sen sijaan, että menisin hänen luokseen. Ja juuri siksi tiedän tasan vuoden kuluttua, että hän katsoo meitä kaikkia tänä iltana alaspäin, iloisena siitä, että olemme yhdessä jatkaessamme tällaisen uskomattoman yhteisön valokeilassa, Harry sanoi puheessaan. 

Viime vuonna Harry peruutti esiintymisensä tapahtumassa Lontoossa matkustaakseen Balmoralin linnaan ja ollakseen perheensä kanssa sen jälkeen, kun hänen isoäitinsä oli laitettu lääkärin valvontaan.

Charles kruunattiin virallisesti 6. toukokuuta 2023. 

Elisabet, joka kuoli rauhallisesti Balmoralin linnassa 96-vuotiaana 8. syyskuuta 2022, oli Britannian pisimpään hallinnut monarkki, kun hänestä tuli kuningatar 25-vuotiaana vuonna 1952. 

Lue myös:

    Uusimmat