Kun sairastunut uuvuttaa läheisensä

Kun läheinen sairastuu, arkeen tulee tummia sävyjä. Asiantuntija kertoo, kuinka paljon läheisen huolia tulee jaksaa.

Kun perheenjäsen sairastuu, raskasta aikaa ei elä pelkästään potilas itse. Läheisille, kuten perheenjäsenille, sairastaminen voi olla rankkaa esimerkiksi siitä syystä, että potilas tarvitsee paljon aikaa ja huolenpitoa. Oma jaksaminen voi olla koetuksella myös sairastuneen masennuksen takia. Masentuneen läheisillä on suurempi riski sairastua masennukseen itsekin.

Psykologi ja psykoterapeutti Carla Schubertin mukaan ajatus siitä, että läheisen huolet ovat pelkkä taakka, kertoo jotakin ajastamme.

– Nykyinen elämäntyylimme tukee ajattelutapaa, jonka mukaan elämä olisi jatkuvaa nostetta koko ajan. Tällaisessa maailmassa esimerkiksi läheisen sairastumiseen voi olla huonommin varauduttu kuin ennen vanhaan, Schubert sanoo.

Vaikeudet kuuluvat kuitenkin luonnollisena osana elämään. Empatiakykymme, kykymme huolehtia toisista ja se miten kestämme vaikeuksia on sen sijaan yksilöllistä, asiantuntija muistuttaa.

– Maailmassa, jossa ajatellaan, että jos ihmisellä ei mene hyvin, on se hänen oma vikansa ja onni on vain itsestä kiinni, kriisi voi tuntua mahdottomalta kestää, Schubert kertoo.

Keskusteluapua psykologilta

Jos kriisiä ei osaa käsitellä oikein, seurauksena voi olla esimerkiksi avioero. Kriisin aikana myös perheen vanhat toimintatavat voivat aktivoitua niin, että vastuunkantaja ottaa itselleen liikaa vastuuta toisten vetäytyessä taustalle.

Omien voimavarojen tarkasteleminen onkin tärkeää, sillä aina uupumusta ei huomaa itse. Ammattiapu on monessa tilanteessa ensiarvoisen tärkeää.

– Ihmiset hakevat apua yllättävän harvoin, Schubert tietää.

Psykoterapeutin vastaanotolle voi tulla yksin tai vaikka koko perheen voimin. Ammattilaisen vastaanotolla saa usein sanotuksi asioita, joihin ei muuten pystyisi.

– Usein jo pari käyntiä psykologin vastaanotolla auttaa. Ammattilaisella haetaan yksilöllisiä ratkaisuja. Kyseessä voi olla vaikkapa vain arjen helpottaminen; se miten arjesta tehdään helpompaa jaksaa ja kuinka lapsille keksitään jotakin kivaa tekemistä raskaan arjen keskellä, Schubert sanoo.

Kun vaikeuksista selviää yhdessä, voi selviytyminen olla hyvinkin voimaannuttava kokemus.

– Tutkimuksetkin sanovat, että parisuhteessa elävät ihmiset elävät pidempään. Läheisiin kannattaa siis suhtautua myös voimavarana, Schubert sanoo.

Lue myös:

AVA, Maarit Rasi

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat