Näin suojelet parisuhdetta, kun kumppani sairastuu – asiantuntija muistuttaa lempeydestä itseään kohtaan: "Perheen lapset eivät mene rikki, vaikka..."

Mikä on parisuhteen joustokyky ja miten sitä voi opetella ennen kuin sairastumisen kaltainen elämän kriisi iskee? 3:55
Asiantuntijat kertovat, mikä on parisuhteen joustokyky ja miten sitä voi opetella ennen kuin sairastumisen kaltainen elämän kriisi iskee.

Kumppanin sairastuminen on aina kriisi, joka voi muuttaa parisuhdetta ja jopa hajottaa sen.

Rakkautta ja parisuhdetta tulee vaalia, kun kumppanin sairauden kaltainen kriisi kohtaa.

– Tärkeintä olisi muistaa, että se koskettaa koko perhettä, muistuttaa Huomenta Suomessa vieraillut Parisuhdekeskus Katajan toiminnanjohtaja ja psykoterapeutti Suvi Laru.

Laru muistuttaa, ettei sairaus ole vain yksilön elämään vaikuttava asia, vaan se vaikuttaa myös parisuhteen toiseen osapuoleen ja muihin lähipiirin jäseniin.

– Se pitää huomioida arjessa, Laru muistuttaa.

Moni saattaa pohtia, miten puolison fyysinen sairaus voi näyttäytyä verrattuna mielenterveyteen liittyviin sairauksiin.

– Me tiedetään, että mielenterveyden haasteet vaikuttavat vuorovaikutukseen parisuhteen tunneilmapiiriin eri tavalla kuin jotkin somaattiset sairaudet, parisuhdekeskus Katajan asiantuntija Laura Huuskonen toteaa.

Huuskonen kuitenkin muistuttaa, että monet pitkäaikaiset fyysiset sairaudet voivat vaikuttaa parisuhteen vuorovaikutukseen.

– Se on aina iso kriisi, se sairastuminen. Se on parisuhteelle haastava ja hankala kohta, Huuskonen toteaa.

Ihmisillä voi olla haaveita ja suunnitelmia tulevaisuudelle. Sairastuminen voi muuttaa merkittävästikin ihmisten suunnitelmia parisuhteen osalta.

Yllä olevalla videolla asiantuntijat kertovat, mikä on parisuhteen joustokyky ja miten sitä voi opetella ennen kuin sairastumisen kaltainen elämän kriisi iskee.

Hoivasuhde vai parisuhde?

Sairastuminen voi johtaa myös siihen, että parisuhteesta tulee enemmänkin hoivasuhde, mikä muuttaa suhteen dynamiikkaa. Moni ehkä pelkää sitä, mutta Huomenta Suomen haastattelemat asiantuntijat kertovat sen olevan myös hyvin normaalia, että puolison sairastuessa herää voimakas halu auttaa läheistä.

– Pidemmän päälle siinä on riskejä, että ylläpidämme heikompaa toimintakykyä, eli ei anneta toiselle edes mahdollisuutta osallistua arkeen. Silloin siitä katoaa kahden aikuisen tasavertainen kumppanuus, Huuskonen kertoo.

Tällöin riskinä on se, että terve kumppani uupuu. Silloin ei saa jäädä yksin.

– Hyödyntäkää verkostoa niin paljon kuin voitte, Laru muistuttaa.

On hyvä miettiä sitä, miten sairaus näkyy arjessa. Parisuhteen lisäksi on hoidettava esimerkiksi työt ja lapsiperhearki. Avun hakeminen itselleen ja kumppanille vaatii paljon rohkeutta sekä lempeyttä itseään ja toista kohtaan.

– Perheen lapset eivät mene rikki, vaikka söisimme kalapuikkoja useana päivänä, Huuskonen muistuttaa.

Parisuhde on yksityinen ja henkilökohtainen asia. Apua voi olla vaikea hakea, kun tarvitsee tukea parisuhteessa. Laru haastaa ammattilaisia kysymään aktiivisemmin pariskunnan molemmilta osapuolilta kuulumisia. Ihmiset sanottavat tunteensa rohkeammin, jos vain heiltä ensin kysytään.

Katso haastattelu kokonaisuudessaan alta.

Näin suojelet parisuhdetta, kun kumppani sairastuu 9:51
Miten parisuhdetta voi suojella, kun kumppani sairastuu?

Lue myös:

    Uusimmat