Kun päätökset on tehty, rokotetta saataisiin parhaimmillaan muutamassa päivässä – tällainen on koronarokotteen matka Suomeen

Tällainen on koronarokotteiden matka Suomeen – MTV Uutiset Live kokosi faktat rokotteesta 2:19
Katso videolta tiivistelmä siitä, minkälainen on koronarokotteen matka Suomeen!

Koronarokotteista toivotaan helpotusta koronapandemiaan, ja lupaavia tuloksia onkin kuultu useammalta lääkevalmistajalta. MTV Uutiset kävi läpi, minkälainen on rokotteen tuleva matka suomalaisten käyttöön. 

EU on tähän mennessä neuvotellut ennakkosopimuksen kuuden lääkevalmistajan kanssa, ja seitsemäs on valmisteilla. Käytännössä se tarkoittaa, että EU varannut oikeuden ostaa rokotteita jäsenmailleen. Yhteensä unioni on tehnyt ennakko-ostosopimuksia yli 2 miljardista rokoteannoksesta, ja ne jaetaan jäsenmaille väkiluvun mukaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mukaan näistä todennäköisesti ensimmäisenä otetaan käyttöön Pfizerin ja Biontechin rokote, joka Britanniassakin on jo tulossa käyttöön ensi viikolla. 

Myös AstraZeneca ja Moderna ovat jo erittäin pitkällä tutkimuksissaan, eli myyntilupien saanti ei ole kaukana. EU odottaa ensimmäisiä myyntilupia jo joulun tienoilla.

Muita lääkeyhtiöitä, joiden kanssa EU on tehnyt ennakkosopimuksen, ovat Sanofi-GSK, Johnson & Johnson sekä Curevac.

Erilaisia rokotteita eri tarkoituksiin

Rokotteita aiotaan ostaa useita erilaisia, koska niillä on erilaisia ominaisuuksia ja ne vaativat erilaisia järjestelyitä. 

Sopimuksissa on tällä hetkellä kolmea eri tyyppiä: adenovirusvektorirokotetta, mRNA-rokotetta sekä adjuvanttia sisältävää rokotetta, joka tehostaa immuunivasteen syntyä erityisesti ikäihmisillä, STM kertoo.

Myyntilupa annetaan, kun rokote läpäisee vaatimukset laadusta, tehosta ja turvallisuudesta. Myyntiluvan antaa Euroopan lääkevirasto EMA.

Myös suomalainen Lääkealan turvallisuus ja kehittämiskeskus Fimea osallistuu lupien arviointiin ja rokotteiden jälkivalvontaan.

Ostopäätös tehdään, kun tiedetään mitä on tulossa

Suomen hallitus tekee päätöksen rokotteiden käyttöönotosta antamalla tartuntalain mukaisen asetuksen koronarokotuksista.

STM:n mukaan asetusta valmistellaan parhaillaan Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) kanssa. Se otetaan käyttöön, kun tiedetään mitä rokotteita olisi myyntilupien puolesta tulossa. Se vaikuttaa esimerkiksi siihen, kuinka isolle väestöryhmälle rokotetta pitäisi ostaa. 

Varsinaisesta rokotteiden ostosta päättää STM, joka tekee niiden rahoituksesta esityksen eduskunnalle. Jos se hyväksytään, koronarokote lisätään kansalliseen rokotusohjelmaan.

Ministeriö saa neuvoja rokotehankintoihin asiantuntijoilta, kuten THL:n asettamalta Kansalliselta rokotusasiantuntijaryhmältä (Krar).

EU on varannut rokotteita väkiluvun mukaan, mutta jäsenmaat saavat itse pienentää määrää tietyn rokotteen kohdalla, sekä ostaa niitä enemmän, jos jonkun muun maan kiintiö ei täyty. 

Kun EU:n myyntilupa on saatu ja Suomen ostopäätökset hyväksytty, voidaan sen jälkeen rokotteita saada jo muutamassa päivässä Suomeen. STM kuitenkin muistutti torstaina infossaan, ettei kaikkia tarvittavia rokotteita saada luultavasti kerralla.

Kunnat ja sairaanhoitopiirit järjestävät rokotukset

Rokotteiden saapuessa Suomeen kunnat ovat vastuussa rokotusten järjestämisestä alueellaan. Ne tekevät yhteistyötä sairaanhoitopiirien kanssa, koska niille lankeaa käytännön järjestelyt THL:n alaisena. Kunnat voivat myös tehdä yhteistyötä yksityisten toimijoiden tai työterveydenhuollon kanssa rokotteiden jakelussa.

Ensimmäisenä rokotetaan koronapotilaita hoitava hoitohenkilökunta sekä hoivakotien henkilöstö. Sen jälkeen rokotteen saavat ikääntyneet henkilöt, ja sitten he, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia.

Sen jälkeen vasta alotettaisiin laajemman väestön rokotukset. Tarkkoja rokotteiden jakeluaikatauluja ei ole vielä tiedossa.

Koronarokotteet ovat kaikille suomalaisille ilmaisia, ja ne ovat saatavilla kaikille halukkaille, kun sen aika tulee. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä päästään rokottamaan tammikuussa, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen torstaina.

Lue myös:

    Uusimmat