Pitkän odotuksen loppu vai kauhu pakkopistoksesta? Näin ensimmäisenä rokotteen saavat koronahoitajat reagoivat asiaan

6:53
Moni suomalainen empii rokotteen ottoa. Miten sairaanhoitajat suhtautuvat tulevaan rokotteeseen?

EU:ssa ensimmäisiä myyntilupia koronarokotteelle voisi olla odotettavissa uuden vuoden tienoilla, joten Suomessakin saatetaan aloittaa rokottaminen jo ensi vuoden alussa. Ensimmäisten rokotettujen joukossa olisivat koronapotilaita hoitavat ammattilaiset, mutta mitä he ajattelevat rokotteesta?

Kansalaisten keskuudessa mielipiteet rokotteen ottamisesta vaihtelevat. MTV Uutisten teettämässä kyselyssä vain reilu kolmannes kertoi olevansa täysin varmoja, että aikovat ottaa rokotteen.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (Krar) suosittelee, että ensimmäisenä rokotetaan koronapotilaita hoitava henkilöstö sekä hoivakotien työntekijät. Sen jälkeen vuorossa ovat ikääntyneet ja ne, jotka ovat lääketieteellisesti korkeassa riskissä sairastua vakavaan tautimuotoon.

Suomen Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtelan mukaan rokote otetaan sairaanhoitajien keskuudessa pääosin helpottuneina vastaan.

– Onhan tätä rokotetta pitkään odotettu, Hahtela sanoo.

Pelkoa pakkorokottamisesta

Rokote saa myyntiluvan vasta, kun riittävä laatu, teho ja turvallisuus on osoitettu laajoissa tutkimuksissa. Ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta sanoi aiemmin MTV:n haastattelussa ihmisten voivan luottaa siihen, että myyntiluvan saaneet koronarokotteet ovat turvallisia.

Hahtelan mukaan sairaanhoitajien keskuudessa on esiintynyt myös pelkoa liittyen pakkorokottamiseen, josta hoitohenkilökunnan kohdalla on puhuttu.

– Tämä varmasti heijastaa heidän kokemuksiaan koko tästä koronatilanteesta, miten sairaanhoitajia on kohdeltu.

Onko hoitajan pakko ottaa koronarokote, vaikka ei tahtoisi? Katso Sairaanhoitajaliiton puheenjohtajan haastattelu rokotteista kokonaisuudessaan artikkelin alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja