MTV Uutisten kysely: suomalaisilla on koronarokotetta kohtaan yllättävän paljon epäilyjä, vain reilu kolmannes täysin varma rokotteen ottamisesta

2:51
Katso video: Näin suomalaiset suhtautuvat pian edessä olevaan koronarokoteoperaatioon.

Erityisen paljon rokotevastaisia on nuorissa ja nuorissa aikuisissa. Eniten pelottavat sivuvaikutukset ja se, että haitat kumoavat hyödyt. Iän karttuessa ajatus rokotteesta kuulostaa paremmalta.

– Kyllä se vähän huolestuttaa, mutta tässä ei ole kyse vain minusta vaan kaikista, eli otan, jos pystyn suojelemaan sillä muita, sanoo Kaarina Pyysiäinen.

Koronarokotteen ottaa täysin varmasti reilu kolmannes suomalaisista, miehet naisia hieman innokkaammin. Neljäkymmentä prosenttia kyselyyn vastanneista miehistä on varma rokotteesta, kun naisilla vastaava luku on 30.

Mitä vanhempi vastaaja, sitä paremmalta ajatus rokotteesta kuulostaa. Yli puolet 65-79-vuotiaista ottaa varmuudella rokotteen, kun se on saatavilla. 

Jukka Arponen ja Paavo Nieminen ovat varmoja siitä, että rokote otetaan heti, kun se on saatavilla.

– Ehdottomasti. Ikää on jo sen verran, että terveys on tärkeä, Arponen vastaa. 

– Kyllä otamme heti, kun se on mahdollista Suomessa. Kaikki asiantuntijat, jotka ovat näistä rokotteista kertoneet, ovat sanoneet, että ne ovat turvallisia. Otamme vaimon kanssa molemmat rokotteen, Nieminen jatkaa. 

"Pelkään sivuvaikutuksia" 

Täysin rokotevastaisia on 6 prosenttia. Heitä on erityisen paljon nuorissa ja nuorissa aikuisissa, jopa 11 prosenttia.

– En aio ottaa. Pelkään mahdollisia sivuvaikutuksia, joten sen takia en aio ottaa, Janina Repo sanoo. 

Kielteisesti suhtautuvista 71 prosenttia pelkää saavansa koronarokotteesta erilaisia sivuvaikutuksia ja 39 prosenttia narkolepsian.

– Tämä narkolepsia liittyi vain siihen H1N1- influenssavirukseen ja sen jälkeiseen rokottamiseen. En usko, että tämä uudestaan toistuu, vastaa epäilyihin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek

– Jonkun muun vakavan haitan mahdollisuutta pitäisin äärimmäisen pienenä. 

57 prosenttia vanhemmista ottaa puolestaan täysin varmasti tai melko varmasti rokotteen myös lapsilleen. Epäröiviä vanhempia on peräti 43 prosenttia. 

Raimo Lönnrothilla on 12- ,10- ja 5-vuotiaat pojat.

Otatko pojillesi rokotteet?  

– Tällä hetkellä ajattelen, että kyllä ottaisin. Rokotteet on jo testattu, ja siinä on isot lääkeyhtiöt takana, joten näillä näkymin ottaisin, Lönnroth vastaa. 

Taloustutkimus haastatteli MTV Uutisten pyynnöstä yli 1237:ää henkilöä 26.-30. marraskuuta. Virhemarginaali on noin 2,7 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja