Kun muut pojat selasivat autokirjoja, Ossilla oli sylissään lintuopas – nyt 22-vuotias luontokuvaaja on Instagram-tähti, joka ei ehdi opiskella

Vinkit eläinten kuvaamiseen 5:51
Ossi Saarinen vieraili aamun Huomenta Suomessa kertomassa työstään ja uudesta kirjastaan.

Ossi Saarinen haluaa tehdä eläinten kuvaamisesta elantonsa. Hänen kuviaan Suomen luonnosta ja eläimistä seurataan ympäri maailmaa.

Kun muut pikkupojat selasivat autokirjoja, Ossi Saarisella oli sylissään lintuopas auki. Hän on lähes syntymästään saakka ollut kiinnostunut luonnosta ja eläimistä. Nyt Saarinen, 22-vuotias Helsingin yliopiston maantieteen opiskelija, on sosiaalisessa mediassa tunnettu luontokuvaaja, jolla on Instagramissa yli 150 000 seuraajaa.

– Seuraajista 20 prosenttia on Suomesta ja loput ovat ulkomailta. Saan paljon positiivista palautetta ja varsinkin ulkomailla kehutaan Suomen luontoa. Se saa jopa osan seuraajistani harkitsemaan Suomeen matkaamista,Saarinen kertoo.

Pääosa luontokuvista syntyy lähellä kaupunkiympäristöä

Ossi Saarinen on ollut kiinnostunut luonnosta ja eläimistä aina. Luonto on aiheena ollut helposti lähestyttävä, sillä äiti on biologian ja maantieteen opettaja, ja isä geologi.

– Luonnossa oleminen rentouttaa ja siellä saa ajatukset pois kaikesta muusta. On hienoa, kun näkee eläimiä ja pystyy voittamaan niiden luottamuksen. Parasta tietysti on, kun saa hienoja kuvia.

Suurin osa kuvista syntyy pääkaupunkiseudulla oman kodin ympäristöstä. Espoossa asuva Saarinen kertoo, että vaikka työ on palkitsevaa, eivät kuvat synny itsestään. Työ vaatii paljon kärsivällisyyttä ja rauhallisuutta, jotka hän tunnustaa luonteenpiirteikseen.

– Lisäksi täytyy perehtyä kohteeseen. Jos haluaa kuvata eläimiä, niin pitää tietää mistä niitä löytyy. Ja jos haluaa lähestyä niitä, pitää tietää miten ne käyttäytyvät, Saarinen luonnehtii.

Vaikka suurin haaste on eläinten löytäminen, liittyy luontokuvaamiseen myös teknistä osaamista.

– Eläimet liikkuvat nopeasti. On aivan eri asia kuvata eläintä kuin vaikkapa studiossa paikallaan olevaa ihmistä. Haaste on liikkeen pysäyttäminen ja että saa oikean valon kuvaan, Saarinen kertoo.

Pisimmillään hän on maannut viisi tuntia paikallaan saadakseen haluamansa kuvat ketun poikasista pesänsä lähettyvillä.

Itseoppinut kuvaaja

Kuvaajana Saarinen on itseoppinut ja hän aloitti luontokuvaamisen neljä vuotta sitten. Viimeiset kaksi vuotta hän on kuvannut tosissaan ja haluaa tehdä työstään ammatin, jolla hän saa elantonsa. Sen vuoksi Saarinen on ottanut taukoa opinnoistaan yliopistossa, koska kuvaaminen on täyspäiväinen työ tällä hetkellä. Ossi Saarisen ensimmäinen luontokuvakirja Luontokuvia - Opi kuvaamaan eläimiä ilmestyi helmikuussa 2019.

Kotimaan eläimien kuvaamisen lisäksi hän haluaisi matkustaa ympäri maailmaa ja kuvata uhanalaisia lajeja. Kuvien kautta hän haluaisi samalla auttaa uhanalaisten eläinten suojelutyötä.

Erityisesti Australia kiehtoo häntä eksoottisen eläimistönsä vuoksi.

Eläinten kuvaaminen ei pelota

Kysymykseen pelottaako häntä koskaan eläinten edessä, hän vastaa:

– Ei pelota. Eläimet pelkäävät ihmistä paljon enemmän kuin ihminen niitä. Lähelle pääseminen vaatii työtä ja kärsivällisyyttä. 

Lue myös:

    Uusimmat