Hellyttävät ketunpoikaset kuvannut Ossi tietää, miten öisin kaupunki muuttuu – "Kun eläimet ovat liikkeellä, Helsingissäkin vallitsee oma maailmansa"

Hellyttävät ketunpoikaset kuvannut Ossi tietää, miten öisin kaupunki muuttuu 0:18

Intohimoinen luontokuvausharrastaja Ossi Saarinen tietää, miten eläimet saadaan luontokuviin myös kaupungissa. Saarinen toivoo, että myös kaupunkilaiset oppisivat, miten eläimet elävät keskuudessamme.

Orava vipeltää ostoskärry täynnä pähkinöitä, linnut näyttävät Angry Birdseilta ja suloiset ketunpoikaset tuijottelevat kohti kameraa nappisilmin. 21-vuotias maantieteen yliopisto-opiskelija Ossi Saarinen on päätynyt riemastuttavien luontokuviensa osalta jo useaan otteeseen mediaan. Angry Birds -linnuista ja ketuista tuli jopa kansainvälisen median viraalisti levittämiä otoksia.

– Tällä hetkellä valokuvaus on harrastus, josta saan sivutuloa. Unelmani on, että joskus valokuvaus on päätoiminen ammattini, Saarinen kertoo.

Valokuvausharrastus on jatkunut nyt noin kolme ja puoli vuotta.

Saarisesta tuli luontokuvaaja osittain isän harrastuksen jalanjäljissä. Luontokuvaamisesta kiinnostunut isä opetti pojalleen alkuun, kuinka järjestelmäkameraa käytetään.

– Ennen kuljin luonnossa ja ihailin eläimiä paljain silmin. Innostuin kuvaamisesta, koska halusin tallettaa hienot kohtaamani tilanteet luonnossa kuviin ja näyttää niitä muille.

Öisin Helsinkiin aukeaa eläinten salainen maailma

Ossi Saarinen on ottanut useat huippusuositut otoksensa Helsingissä. Tätä moni paikallinen ei uskoisi, sillä vilkkaassa Suomen pääkaupungissa ei usein pääse kohtaamaan kettua päiväsaikaan. Saarinen viettääkin öitä kaupungissa valokuvaamassa.

– Eläinten vilkkain aika on yöllä ja varhain aamulla. Kun eläimet ovat liikkeellä, Helsingissäkin vallitsee omanlainen maailmansa. Melkein mitä tahansa voi tulla vastaan.

Koska eläinten kuvaaminen on haastavaa, nuori mies saattaa istua paikallaan ja odottaa pitkään. Joskus täydellistä otosta odotetaan tunteja.

– Odottaminen palkitaan, kun lopulta eläin näyttäytyy ja onnistuu saamaan täydellisen otoksen.

Saarisen mukaan eläinten kuvaamiseen on olemassa kahdenlaista keinoa. On joko pysyteltävä tarpeeksi piilossa, jotta eläin ei huomaa kuvaajaa tai sitten pyrittävä voittamaan eläimen luottamus.

– Ketun poikasten luottamus oli helppo voittaa, koska ne eivät olleet ennen ihmistä nähneetkään. Viime kesänä kuvasin kettuperhettä Helsingissä parin kuukauden ajan ja pääsin joka kerta aina lähemmäksi.

"Vaikkei eläimiä näe, ne elävät keskuudessamme"

Saarinen kertoo pyrkivänsä herättämään tunteita kuvillaan. Lähes kaiken vapaa-aikansa luonnossa viettävällä miehellä on valokuvausharrastukselle kuitenkin syvempikin tarkoitus – luontotietoisuuden ja luonnonsuojelun levittäminen.

– Jos saisin kuviin uhanalaisia eläimiä, voisin edesauttaa niiden suojelutyötä. Tahtoisin kuvillani lisätä ihmisten kiinnostusta luontoon ja sen suojeluun. Tahtoisin kuvillani muistuttaa, että vaikka eläimiä ei aina näekään, ne elävät keskuudessamme.

Saarisen unelmana olisikin päästä seuraavaksi kuvaamaan harvinaisempia eläimiä.

– Ilves ja erityisesti ilveksen pennut ovat suuri unelmani. Tarkoituksenani olisi myös lähteä kesällä Lappiin ja Kuusamoon, tahtoisin saada kuviin esimerkiksi karhuja, Saarinen unelmoi.

Ossi Saarisen muita otoksia voi nähdä esimerkiksi hänen Instagram-tilillään.

Lue myös:

    Uusimmat