Väinö, 79, hurahti täysin tubettamiseen – kymmeniätuhansia näyttökertoja keräävä pappa ihastuttaa: ”Ei tämä homma ole ollenkaan mahdotonta”

1:46
Tällaisia videoita lähes 80-vuotias tubettaja Väinö Savolainen tekee Youtube-tililleen.

Ikäihmisten digitaidoista puhutaan usein, mutta pienessä Kaavin kunnassa asuva Väinö Savolainen haluaa näyttää, että digiosaaminen ei katso ikää.

Ensi kesänä 80 vuotta täyttävä Väinö Savolainen on harrastanut videoiden tekemistä Youtubeen jo reilun vuoden ajan. Youtube-ura lähti hieman sattumalta käyntiin.

Savolainen oli nähnyt pihamaallaan ahman syömässä aamupalaa. Hän oli vienyt tarkoituksella aikaisemmin pihalle kalanpäitä, jotka olivat herättäneet ahman mielenkiinnon.

– Hain äkkiä puhelimen ja kuvasin pätkän ahman ruokailuhetkestä. Latasin videon Youtubeen, jotta minun kolme tytärtäni näkisi sen sieltä, kertoo Savolainen.

Videon näki tyttärien lisäksi moni muukin ihminen. Videoiden tekeminen tuntui Savolaisen mielestä mukavalta, joten hän päätti tehdä lisää videoita.

Uskallus kasvanut

Ahma-videon jälkeen Savolainen on ladannut Youtubeen kymmeniä videoita, jotka ovat keränneet yhteensä useita kymmeniätuhansia näyttökertoja. Videoiden aiheet syntyvät hänen mielenkiinnon kohteistaan, joita ovat muun muassa työkoneet ja metsä.

– Videot syntyvät arjen askareistani. Nuo konevideot vetävät aika hyvin siellä, toteaa Savolainen.

Savolaisen videoissa ei ole kuulunut hänen ääntään tai näkynyt kasvoja. Muutama viikko sitten hän teki kuitenkin jännittävän teon ja latasi ensimmäisen videon, missä näytti kasvonsa. Videolla mies esitteli itsensä lisäksi moottorisahakokoelmansa.

– Se jännitti minua. Oma ääni tuntuu aika karmealta, mutta halusin näyttää katsojille, minkälainen ukko se siellä kameran takana on, naureskelee Savolainen.

Katsojat kannustavat

Savolainen on iloinen saamastaan palautteesta, joka on ollut pelkästään positiivista. Hän haluaa kuitenkin korostaa, että pitää myös osata varautua negatiiviseen palautteeseen.

– Varmasti huonoa palautetta tulee jossain vaiheessa. Siihen pitää koittaa sitten vain suhtautua, pohdiskelee Savolainen.

Tubettamisessa miehen mielestä parasta ovat katsojat ja kommentoijat. Hänen elämäänsä on tullut paljon lisää tekemistä, kun hän vastailee videoiden kommentoijille.

– Siellä on muutamia, jotka kommentoivat melkein heti videon julkaisemisen jälkeen. Tuntuu, kuin ne odottaisivat videoitani.

Osaaminen kasvaa tekemisen myötä

Aluksi Savolainen kuvasi videonsa kännykällä, mutta myöhemmin hän osti kuvaamista varten kameran. Harrastus on kuvaamisen lisäksi tuonut muitakin uusia oppeja, sillä hän on opetellut editoimaan kuvaamansa videot.

– Ei minulla ollut kokemusta kuvaamisesta tai editoinnista, mutta päätin vain opetella ne. Aika kauan opettelin sitä editointiohjelmaa. Minun uusin videoni on opetusvideo editointiohjelmaan, jotta saisin muutkin vanhemmat ihmiset mukaan.

Videoiden aiheet eivät ole tubettajalta loppuneet, vaan hänellä on monia ideoita, joita olisi tarkoitus toteuttaa syksyn mittaan.

Savolainen ei ole saanut kovin monilta ikäisiltään kylillä palautetta tekemisestään, sillä hänen ikäisiään ei ole enää montaa asuinkunnalla. Hän haluaa kuitenkin kannustaa kaikkia vanhempia ihmisiä mukaan tekemään videoita.

– Ei tämä homma ole ollenkaan mahdotonta, kyllä kaiken oppii. Tämä on virkistänyt hurjasti minun elämääni.

Data kiinnostaa

Haastattelun aikana analytiikka tulee useaan otteeseen esille, kun Savolainen puhuu videoidensa katselukerroista. Mies myöntää videoiden datan seuraamisen olevan mukavaa puuhaa.

– Rehellisesti sanottuna, seuraan tarkkaan näitä tilastojani. Se on semmoista mukavaa hommaa katsoa, miten ne siellä kehittyvät ja missä kaikkialla niitä katsellaan.

Katso ylhäällä olevalta videolta, minkälaisia Väinö Savolaisen videot ovat!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja