Kun Indira, 23, kertoi olevansa alkoholisti, edes läheiset eivät uskoneet: "Vasta kun sanoin unohtaneeni mennä töihin, he ymmärsivät tilanteen vakavuuden"

Vähätelläänkö nuorten juomista? 23-vuotias tubettaja kertoo, kuinka jäi itse koukkuun jo alaikäisenä 7:51
Örvellystä, mustelmia ja itkudarroja. Videolla tubettaja Indira Askolin kertoo, kuinka jäi itse koukkuun alkoholiin jo alaikäisenä.

Moni nuori kärsii alkoholinkulutuksestaan, mutta kun muistinmenetyksistä ja tapaturmista tulee jatkuvaa, ei kyse ole enää normaalista nuoruuden vaiheesta. Ongelmaa kuitenkin vähätellään, koska alkoholin ajatellaan kuuluvan nuorten elämään. MTV Uutisten haastattelussa 23-vuotias tubettaja Indira Askolin kertoo, kuinka havahtui siihen, että juomisesta oli tullut ongelma. 

Indira Askolin joi ensimmäisen kerran alkoholia noin 17-vuotiaana. Hän ihastui välittömästi siihen, miten rohkea ja sosiaalinen hänestä tuli. Kutsuja juhlimaan riitti, sillä olihan hän se "bilettäjä", joka nostaisi myös muidenkin tunnelman.

Aikaa ja kaljaa kului. Ja myös mustelmia ja muita ruhjeita syntyi. Humalassa hänestä tuli yllytyshullu, joka saattoi kiivetä valopylväisiin ja tehdä muita uhkarohkeita juttuja.

Pian Askolin joi jo päivittäin, koska ei saanut nukutuksi ilman alkoholia. Krapulaa siirrettiin juomalla lisää. Kun täysi-ikäisyys koitti, kaljahyllyjen ja baarien ovet avautuivat ja ongelmat pahenivat entisestään.

Viime vuoden elokuussa Askolin joutui poliisin putkaan viinantäyteisen illan päätteeksi.

– Se oli ensimmäinen ja toivottavasti viimeinen kerta, Askolin sanoo.

Kokemus oli niin traumatisoiva, että hän ei halunnut enää koskaan kokea samaa. Askolin pääsi päihdeklinikan asiakkaaksi alkoholiongelman takia.

Läheiset ja kaverit eivät uskoneet ongelmaan

Päihdeklinikalta Askolin sai tukea ja raitistuminen alkoi. Noin viiden vuoden on-off-ryyppyputki katkesi kuin seinään.

– Se oli todella vaikeaa, mutta toivon, että siitä saa olla koko loppuelämän ylpeä, Askolin sanoo.

Vaikka hän itse oli myöntänyt alkoholinkäytön olevan ongelma, muut ihmiset eivät olleet uskoa asiaa. Ei myöskään hänen Youtube-seuraajansa.

Askolin on tubettaja ja tehnyt videoita Youtube-palveluun jo varhaisteini-iästä saakka. Kun Askolin kertoi ongelmastaan  Youtubessa, moni seuraaja edelleen epäili asian vakavuutta. Hänhän oli nuori nainen ja alkoholin ajateltiin kuuluvan parikymppisen sosiaalisen ihmisen elämään.

Katso jutun alussa olevalta videolta, kun Indira kertoo lisää kokemuksistaan ja läheisten vastaanotosta asiaan: "Isän kommentti oli, että ei helvetti"

Myös läheisten oli vaikea uskoa asiaa. Osa oli nähnyt sekavan menon ja toilailut, mutta niiden, joilta se oli pysynyt salassa, oli vaikeampi käsittää asiaa.

– Se [vastaanotto] oli sellainen, että nuorison kuuluu tehdä näin, niinhän mekin nuorena. Mutta kun sanoin, että olen unohtanut mennä töihin ja olen joutunut lähtemään koulusta kesken päivän, kun on niin huono olo, vasta silloin läheisetkin alkoivat ymmärtää tilanteen vakavuuden.

Havahduttuaan ongelmaan myös läheiset ovat antaneet tukensa Askolinille. Tsemppausta on sittemmin tullut myös sosiaalisesta mediasta.

Nuorten alkoholiongelmia ei tunnisteta yhteiskunnassa

Alkoholin liikakäyttö ja alkoholiriippuvuus yleistetään usein keski-ikäisten miesten ongelmiksi. A-klinikka Oy:n lääketieteellinen johtaja Kaarlo Simojoki pitää nuorten alkoholismista puhumista tärkeänä asiana ja tunnistaa hyvin Askolinin kuvaileman vähättelyn.

– Oli kyse pelaamisesta, alkoholismista tai huumeista. Jos olet nuori ja pirteän näköinen, etkä niin sanotusti asu vielä sillan alla, on reaktio jostain syystä sellainen, että eihän se nyt vielä vakava ongelma voi olla.

Simojoen mukaan erityisesti nuorten naisten ongelmia ei välttämättä uskota ja vähättely voi jopa pahentaa ongelmaa.

– Nuorelle se on torjumisen kokemus, ja hän saattaa vetäytyä palvelujen ja hoidon piiristä, Simojoki sanoo.

Nuorten alkoholismista ei ole Suomessa kattavia tilastoja. Ainoastaan Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos kerää tietoja myös nuorten alkoholinkäytöstä. Kyselyissä pyritään tunnistamaan myös alkoholin riskikäyttöä, mutta tulosten perusteella ei voi silti päätellä koko ongelman vakavuutta saati riippuvuuden esiintymistä. 

– Tämä on haaste, ettei ole yhtenäistä kansallista dataa diagnosoiduista alkoholiongelmista. Kun niitä tehdään eri perustein, on vaikea arvioida tilannetta, Simojoki sanoo.

Tilastoista selviää, että noin kolmasosa 20–34-vuotiaista käyttää alkoholia liikaa.

– Siitä voi yleisen väestötiedon perusteella päätellä, että noin viidellä prosentilla voisi olla alkoholiriippuvuus, joka sopii lääketieteellisen diagnoosin kuvaukseen. 

Yleensä riippuvuus eli varsinainen alkoholismi diagnosoidaan vasta yli 35-vuotiailla.

"Yhteiskunta ei tartu ongelmaan"

Askolin ja Simojoki molemmat kokevat, että nuoren alkoholismi usein hukkuu yhteiskunnan oletuksiin "villistä nuoruudesta". Simojoki pitää tätä merkittävänä ongelmana.

– Alle 30-vuotiaiden ikäryhmässä käytetään eniten alkoholia, mutta heihin kohdistuu kaikista vähiten resursseja ja interventioita.

Liika alkoholinkäyttö voi tehdä pysyviä muutoksia myös nuoren käyttäjän kehoon ja psyykkeeseen. Lisäksi nuorilla humalaan kuuluu enemmän toilailua eli käyttäytymisen ylilyöntejä. Se näkyy esimerkiksi auto-onnettomuustilastoissa.

Vaikutukset voivat näkyä vasta vuosien päästä, kun ovet kouluihin ja työpaikkoihin ovat voineet sulkeutua alkoholiongelman vuoksi. Kun juominen jatkuu pitkään, voi olla vaikeaa sopeutua aikuisten maailmaan.

– Päihdeongelma ja riippuvuus vaikuttaa psyykkiseen, fyysiseen ja yhteiskunnalliseen kasvuun. Se aiheuttaa sitten omia haasteitaan, Simojoki sanoo.

Simojoen mielestä on tärkeää ottaa nuoren ongelmat tosissaan ja tarjota apua nopeasti.

– Ulkokuoren ei pidä antaa hämätä, vaan ottaa se nuori tosissaan. Jos ongelmia tosiaan on, pitää nuori aktiivisesti auttaa hoitoon, koska nuoret ovat kärsimättömämpiä.

"Nuoret sanoivat, etteivät vain kykene siihen"

Nyt 23-vuotias Askolin on ollut lähes vuoden ilman tippaakaan alkoholia. Hän kertoo ottaneensa vastuuta elämästään, mikä voi näkyä pienessäkin arjen asioissa kuten siivoamisessa ja ruoanlaittamisessa.

Lisäksi hän on menossa pian työkokeiluun ja toivoo löytävänsä oman alansa. Tubevideoiden teko on ollut osa hänen elämäänsä pitkään, mutta hän haluaa työkseen muutakin.

Askolin ei häpeä kertoa ongelmastaan rehellisesti ja avoimesti, sillä on tajunnut sen voivan auttaa muita.

Kun hän kertoi alkoholiongelmastaan somessa, epäilijöiden lisäksi löytyi kyselijöitä. Myös moni häntä nuorempi laittoi yksityisviestiä. 

– He sanoivat, etteivät vain kykene siihen. Että tuntuu todella vaikealta tai "missaa" elämästä jotain. He kertoivat ongelmistaan ja kaipasivat minun näkökulmaani siihen, Askolin kertoo.

Alkoholiongelmassa ei ole mitään hienoa ja tavoiteltavaa

Askolin päätti tehdä varsinaisesta Youtube-kanavastaan erillisen videosarjan nimeltä Alkolukko, jossa hän kertoi alkoholiongelmastaan ja raitistumisestaan.

– Ajattelin, että jos se jollekin antaa jotain, niin minä tuskin menetän siinä mitään, että jaan tämän minun ongelmani Suomen tai koko maailman kanssa.

Karujen kaljansumuisten tarinoiden läpi paistaa, ettei juominen ollut loppujen lopuksi kovinkaan hauskaa, eikä siinä ollut mitään ihailtavaa.

Aiemmin osa seuraajista oli kertonut olleensa kateellinen Askolinin elämästä, mikä tuntui hänestä pahalta. Jatkuva krapula ei ollut tavoittelemisen arvoista, vaikka somessa se olikin ehkä näyttänyt hauskanpidosta.

Askolin avaa videosarjassaan myös toipumisprosessiaan ja antaa vinkkejä avun hakemiseen ja raitistumiseen. Hän haluaa kannustaa keskustelemaan asiasta, jos oma alkoholinkäyttö huolestuttaa. Apua kyllä on tarjolla, kunhan sitä uskaltaa pyytää.

Muut nuoret kertoivat sarjan auttaneen heitä hakemaan apua

Palautetta on tullut paljon, mikä ällistyttää Askolinia. Suurin osa on ollut positiivista, vaikka rakentavaa kritiikkiäkin on tullut.

Eniten kuitenkin jäävät mieleen kommentit, joissa muut nuoret kertovat saaneensa apua hänen videoistaan.

– Minua nuoremmat ihmiset ovat sanoneet, että kiitos tästä sarjasta. Se, että olen vaikuttanut minulle tuntemattomien ihmisten muutokseen, tuntuu ihan älyttömän hyvältä.

Oletko huolestunut alkoholinkäytöstäsi? A-klinikkasäätiön verkkosivuilta löydät neuvoja tilanteeseen ja avun löytämiseen.

Lue myös:

    Uusimmat