Kun elämä on liian täynnä – tavarakaaoksen hallintaan apua ammattijärjestäjältä

Etkö raaski luopua mistään? Ovatko nurkat täynnä puolihyödyllisiä esineitä? Järjestelyapua voi hakea ammattijärjestäjältä. – Aina tilanne ei sinällään ole kovin kaoottinen, mutta palaset eivät vain tunnu loksahtavan paikoilleen omin avuin, ammattijärjestäjä Sandy Talarmo kertoo.

Ullakko pitäisi siivota, mutta mihin nämä vanhat pirttikalusteet laitetaan? Punaista mattoakin voi joskus tarvita, vaikka jouluna. Kynttelikön voisi korjauttaa, ei sitä pois kannata heittää. Rippimekosta ei ainakaan voi luopua… Mutta mistäs sitten?

Vastauksia tavaraa tursuvien kaappien ja vanhojen esineiden järjestelyyn antaa tamperelainen ammattijärjestäjä SandyTalarmo. Ammattijärjestäjä auttaa tavaroiden, papereiden ja ajankäytön hallinnassa. Asiakkaita voivat olla niin yksityiset ihmiset kuin erilaiset organisaatiotkin.

– Asiakkaalla on kohde tai kohteita, jotka hän haluaisi parempaan järjestykseen. Ammattijärjestäjä kartoittaa asiakkaan lähtötilanteen ja tavoitteen, ja yhdessä laaditaan suunnitelma toimivan järjestyksen luomiseksi. Yleensä asiakas toivoo apua myös varsinaiseen järjestämiseen, Talarmo kuvailee.

Apua, joku vieras siis tulee asuntoon ja heittää pois kaikki rakkaat muistot, niinkö? Tästä ei ole kyse, Talarmo rauhoittaa.

– Ammattijärjestäjä järjestää aina yhdessä asiakkaan kanssa. Asiakas tekee itse kaikki päätökset ja on niistä vastuussa, ja ammattijärjestäjä ohjaa ja tukee. Järjestämisprosessi voi olla asiakkaalle hyvin monitasoinen kokemus, ja omalla kohdallani työhöni yhdistyykin sekä sosiaalialan osaaminen, että life coaching.

"Omin päin aloittaminen tuntuu ylivoimaiselta"

Ammattijärjestäjäksi voi kouluttautua ulkomailla tai Suomessa. Alan toi Suomeen Anne te Velde-Luoma, joka kouluttautui järjestäjäksi Hollannissa.

Talarmo on aiemmalta ammatiltaan sosionomi AMK ja opiskelee parhaillaan LCF Life Coachiksi. Talarmon mukaan ammattijärjestäjät ovat usein korkeakoulutettuja ja tehneet uraa muissa töissä. Osa vetää erilaisia järjestämiseen liittyviä kursseja.

Kuka sitten kaipaa järjestelyapua kotiinsa? Eivätkö ihmiset osaa siivota itse? Ammattijärjestämisessä ei ole kyse pelkästä siivoamisesta. Talarmon mukaan ammattijärjestäjän palkkaa yleensä ihminen, jonka elämä on monella tavalla liian täynnä.

– Oli se sitten kalenteri, mieli, koti, komerot tai varastot, niin tilanne on yleensä kasautunut ajan saatossa, ja omin päin aloittaminen tuntuu ylivoimaiselta, hän kuvailee.

– Aina tilanne ei sinällään ole kovin kaoottinen, mutta palaset eivät vain tunnu loksahtavan paikoilleen omin avuin, jolloin mahdollisimman toimiva ja helposti ylläpidettävä ratkaisu etsitään yhdessä ammattilaisen kanssa. Usein myös erilaisissa elämänmuutoksissa ulkopuolinen apu koetaan tarpeelliseksi.

Kukapa meistä ei säilöisi kotonaan jotakin pientä ei-niin-tarpeellista? Millaisia esineitä ihmiset säilövät niin sanotusti turhaan?

– Tällaiset esineet voivat olla ihan mitä tahansa, mitä ei enää tarvita tai todellisuudessa ei edes haluttaisi säilyttää. Monesti niihin sisältyy joku aikomus tai unelma, tai ne tuovat jonkinlaista turvaa. Lahjaksi saatuja tavaroita säilytetään hyvin tunnollisesti, koska niiden kiertoon laittamisen pelätään loukkaavan lahjan antajaa, Talarmo kuvailee.

– Muistojakin voi säilyttää turhaan, jos niihin ei koskaan palata. Tärkeät ja rakkaat asiat kannattaakin nostaa esille ja luopua jostain, jolla ei ole yhtä suurta merkitystä.


Lue myös:


AVA/Maria Aarnio

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat