Kun 14 vuotta tuli täyteen, MTV:n Venäjän-kirjeenvaihtaja sai tarpeekseen: "Pitääkö minun omistaa koko elämäni tälle vastenmieliselle maalle"

MTV:n ex-kirjeenvaihtaja kertoo: Näin elämä muuttui Venäjälle, kun Putin astui valtaan 8:03
Katso Outi Parikan haastattelu yläpuolelta löytyvältä videolta.

MTV:n uutisten entinen kirjeenvaihtaja ja nykyinen Ylen toimittaja Outi Parikka teki uutisjuttuja Venäjältä MTV:lle yhteensä 14 vuoden ajan.

Parikka työskenteli ennen kirjeenvaihtajan pestiään taloustoimittajana Helsingin Sanomissa, ja hänen kauttaan meni ulos paljon talousuutisia Venäjältä.

– Sain silloin tehtäväksi tehdä paljon uutisia Neuvostoliiton talousuudistus perestroikasta. Silloin mulle tuli tunne, että nythän siellä alkaa tapahtua, Parikka muistelee viitaten maan taloudelliseen kehitykseen.

"Se oli avoin yhteiskunta hetken aikaa"

Venäjästä kiinnostunut Parikka päätti opiskella maan kielen ja lähteä tekemään ulkomaantoimittajan töitä Venäjälle. 

Yleisradion kautta tie kävi lopulta MTV:n kirjeenvaihtajaksi vuonna 1993.

Parikka kuvailee elämää Venäjällä 90-luvulla toimittajan näkökulmasta ihanteelliseksi ajaksi.

– Se oli avoin yhteiskunta hetken aikaa. Se oli toki villiä aikaa, rikollisuus rehotti, mutta toimittajana vapaata aikaa.

Vapaus näkyi hänen mukaansa muun muassa siinä, että uutisjuttuja pystyi tekemään käytännössä mistä tahansa.

– Pystyi tekemään juttuja esimerkiksi saastuneisuudesta tai Pietarin ongelmajätelaitoksen todella kammottavasta tilanteesta. Toimittajat saivat jopa videomateriaalia Venäjän armeijan silloisesta rappiosta.

– Kerrottiin avoimesti ongelmistaan pelkäämättä. Toimittajiin suhtauduttiin luottavaisesti ja innostuneesti. Haastatteluja oli tosi helppo saada.

Putinin aika valtaisa pettymys

Kun Vladimir Putinista tuli presidentti vuonna 2000, alkoivat myös toimittajien olosuhteet journalismin tekoon mennä ahtaammaksi.

Toimittajiin ja juttujen tekemiseen suhtautuminen muuttui, kun valtio alkoi hallita joukkotiedotusvälineitä.

Myös Suomeen uutisoitavissa aiheissa oli usein surullinen sävy.

Se, että Venäjästä kehittyisi aidosti demokraattinen maa, näytti Outista paljon epätodennäköisemmältä.

– Putinin valtaannousun jälkeen havaitsin kehityksen olevan sellaista, joka tuotti minulle henkilökohtaisen pettymyksen. Kun näin, ettei se kehitys menekään siihen toivottuun suuntaan, niin minä yksinkertaisesti väsähdin ja mietin, että pitääkö mun koko elämäni omistaa tälle vastenmieliselle maalle, Parikka kertoo.

Parikka pätti "sulkea ikkunan" Venäjälle vuonna 2007.

Mutta miksi Venäjä muuttui, ja mikä on Putinin osallisuus tässä kaikessa? Katso Outi Parikan haastattelu MTV Uutiset Livessä yläpuolelta löytyvältä videolta.

Lue myös:

    Uusimmat