Mainos

Kummiperheitä nuorille turvapaikanhakijoille – toiveissa elinikäisiä ystävyyssuhteita

7:55

Kummitoiminta alaikäisille turvapaikanhakijoille on alkanut Espoossa. Kaupungissa on arviolta 300 alle 18-vuotiasta turvapaikanhakijaa.

Osan nuorista perhe on jäänyt kotimaahan, ja toisilla perhe saattaa olla kuollut. Toiminnalla pyritään kotiuttamaan nuoria entistä paremmin Suomeen ja tarjoamaan kosketuksen menetettyyn perhe-elämään.

Espoon järjestöjen yhteisön, EJY ry:n projektipäällikkö Valisa Krairiksh kertoo, että hanke on saanut inspiraationsa kansalaisaktivismista. Krairiksh kuvailee ihmisten halua toimia reaktioksi erityisesti vuoden 2015 turvapaikanhakijoiden suureen määrään verrattuna edellisiin vuosiin.

– Yksittäisiä perheitä on ollut mukana vuodesta 2015, mutta toiminta ei ole ollut aiemmin koornidoitua, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Elisabet Hallikainen kertoo.

Itse varsinainen koordinoitu kummihanke on alkanut noin kuukausi sitten. Tarkoituksena on tarjota nuorille kosketus tavalliseen perhearkeen, sillä monilla nuorilla ei välttämättä ole enää perhettä ollenkaan.

– Hankkeessa ei muuteta kenenkään luokse. Nuoret asuvat perhekodeissa. Toiminta tulee tukemaan lapsen arkea, normaalia perhe-elämää, Hallikainen lisää. 

Arki kunniaan

Yhteisen tekemisen ei tarvitse myöskään olla niin sanotusti mitään erityistä. Esimerkiksi yhdessä puuhailu kodin askareiden parissa, yhdessä syöminen tai television katselu voi olla sopivaa tekemistä kummilapsen kanssa. Kummitoiminta tukee Krairikshin ja Hallikaisen mukaan myös nuorten suomen kielen opettelua.

– Ihmiset ovat kiinnostuneita auttamaan koko perhe voimin, ja tehdä yhdessä hyvää, Hallikainen summaa.  

Ennen kaikkea tavoitteena on luoda pitkäaikaisia, turvallisia ihmissuhteita.

– Kotona voi syntyä elinikäisiä ystäviä, Krairiksh toivoo. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.