Tämä video koskettaa: Vuodeosaston potilas pääsi ulos ensi kertaa kuukausiin sipoolaisnuorten kanssa: "Merkitsee niin paljon, että ette usko itsekään"

Katso sipoolaisnuorten koskettava video tempauksesta, jossa käytiin ulkoilemassa vuodeosaston potilaiden kanssa:"Merkitsee niin paljon, että ette usko itsekään" 2:07
Katso sipoolaisnuorten koskettava video tempauksesta, jossa käytiin ulkoilemassa vuodeosaston potilaiden kanssa: "Merkitsee niin paljon, että ette usko itsekään"

Sipoolaisnuoret halusivat auttaa vuodepotilaita ja tarttuivat toimeen. Nuorten ideoiden pohjalta toteutettu koskettava video heidän ja terveyskeskuksen vuodepotilaiden yhteisestä ulkoiluretkestä on kerännyt jo satojatuhansia katseluita – ja aloittanut uusia ystävyyksiä. Videon taustalla on Gutsy Go, joka on suomalaisten kehittämä valmennusmenetelmä.

Sipoolaiset yläasteikäiset veivät terveyskeskuksen vuodeosaston potilaita ulkoilemaan. Vastaanotto oli enemmän kuin tervetullut, sillä vuodepotilaat eivät välttämättä pääse ulkoilemaan kovin usein. Osalla sen estää kunto, kun taas toisilla ei ole vierailijoita, joiden kanssa ulkoilla.

Erään potilaan viimeisestä ulkoilukerrasta oli ehtinyt vierähtää jo neljä kuukautta ennen ulkoilutempausta.

– Merkitsee niin paljon, että ette usko itsekään, sanoo nuorten mukana kauppareissulla ollut vuodepotilas, joka liikuttuu videolla nuorten eleestä.

"Juttelemme ihan kaikesta"

Videon teossa mukana ollut 15-vuotias Joel kertoo tajunneensa ensimmäisellä yhteisellä ulkoilukerralla, että vanhukset ovat vuodeosastoilla aika yksinäisiä.

– Juttelemme vanhusten kanssa ihan kaikesta, vain taivas on rajana. Olen oppinut myös, miten vanhempien ihmisten kanssa kommunikoidaan. Kannattaa olla kohtelias ja kiroilematta. Vanhukset kertovat mielellään omia kokemuksiaan, Joel kuvailee.

Joel on jatkanut vierailuja osastolle myös videonteon jälkeen, Gutsy Go:n vastaava tuottaja Veera Ikonen kertoo puhelimessa.

Nuoret kiinnostuneita vanhusten asioista

Ikonen kertoo, että toiminnan aikana nuorten huoli vanhuksista on korostunut selkeästi. Ei pelkästään Sipoossa, vaan kaikissa kaupungeissa, joissa Gutsy Go on toteutettu.

– Aihe selkeästi kiinnostaa nuoria, Ikonen sanoo.

Palkintojakin kahminut, suomalaisten kehittämä menetelmä opettaa nuoria näkemään ongelmien sijaan ratkaisuja ja myös tarttumaan niihin. 

Aluksi nuoret ideoivat vanhusten vuodeosastolle joulujuhlan, mutta siellä ulkoilu nousi niin isoksi tarpeeksi, että nuoret halusivat puuttua myös siihen.

Ikosen mukaan muita nuoria huolestuttavia asioita ovat muun muassa yksinäisyys, syrjäytyminen ja lasten pelot, tai ilmastonmuutos, joka on hyvin laaja ja moniulotteinen ongelma, ja esimerkiksi poliitikkojen vastaukset voivat tuntua liian ympäripyöreiltä. Nuori voi tuntea itsensä voimattomaksi sen kaltaisen ongelman edessä, eikä tiedä miten ryhtyä toimeen. 

– Nuorilla on valtava kyky ja potentiaali vaikuttaa, kunhan he tietävät miten sen voi tehdä, Ikonen sanoo.

"Kaikkien ongelma"

Käytännössä homma alkaa valmennusviikolla, jossa kouluarki keskeytetään. Ensimmäisenä päivänä nuoret pohtivat yhteisöään rasittavia ongelmia ja pulmia ja kehittävät niihin ratkaisut.

Seuraavana päivänä hankitaan yhteistyökumppanit ja kolmantena koko ikäluokka jo jalkautuu kaupunkiin ja toteuttaa ja kuvaa ratkaisuideansa saman tien. Valmennusviikon päätteeksi nuorten rauhaa ja luottamusta vahvistavat teot tehdään näkyväksi koko kaupungin yhteisessä ensi-illassa ja sosiaalisessa mediassa.

Sipoon valmennustapahtumaan osallistui 230 suomen- ja ruotsinkielistä yläastelaista yli luokka- ja kielijakojen.

Menetelmän on tarkoitus tarjota nuorelle ongelmanratkaisun välineitä ja tukea yhteiskunnallista aktiivisuutta. Parin vuoden aikana tuhannet nuoret ovat toteuttaneet ideoitaan ja julkaisseet ne Gutsy Go:n Facebook-sivuilla.

Ikonen iloitsee, että vanhusten ulkoiluvideonkin somekommenteissa on päästy ajatuksen jäljille. Sen sijaan, että vain päiviteltäisiin vanhusten yksinäisyyttä, ovat jotkut kommentoijat jo kertoneet innostuneensa tarttumaan itse nuorten ideaan ja lähtemään vanhusten seuraksi.

– Käytiin keskustelua, kenen vastuulla tämä ongelma on. Se ei ole ”kenen”, vaan meidän kaikkien ongelma, Ikonen summaa. 

Juttua päivitetty kello 14.25: Muokattu ingressiä ja sanamuotoja leipätekstistä.

Lue myös:

    Uusimmat