SPR on saanut korona-aikana mukaan paljon uusia vapaaehtoisia – tällaisia työtehtäviä on ollut tarjolla

Suomen Punaisen Ristin (SPR) toimintaan on liittynyt korona-aikana paljon uusia vapaaehtoisia, kertoo SPR:n järjestökehityspäällikkö Katriina Kuusela.

–  Moni on halunnut tulla avustamaan Covid-19-rokotuspisteisiin, tarjoamaan asiointiapua riskiryhmään kuuluville ihmisille, vastaamaan auttavaan puhelimeen ja jakamaan koronatietoa esimerkiksi satamiin ja lentoasemille. Korona-aikana myös verkkoystävätoiminta ja ruoka-apu ovat laajentuneet voimakkaasti, Kuusela sanoo.

Kuuselan mukaan uudet vapaaehtoiset ovat pääosin 20–30-vuotiaita, ruuhkavuosien jälkeen aikaa löytäneitä keski-ikäisiä sekä tuoreita eläkeläisiä. Kaikkiaan SPR:n toiminnassa on mukana noin 30 000 vapaaehtoista.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) vapaaehtoistoiminnassa korona-aika on vaikuttanut eniten uusien vapaaehtoisten mukaan pääsemiseen, kertoo MLL:n vapaaehtoistoiminnan johtaja Tapani Tulkki.

Moni lähtee liiton toimintaan mukaan erilaisten lapsiperheille suunnattujen toimintojen kautta, ja viimeisen vuoden aikana merkittävä osa näistä toiminnoista on ollut tauolla.

–  Odotamme mielenkiinnolla syksyä. Uskon, että on paljon patoutunutta auttamisen ja myös vertaistuen tarvetta – moni kaipaa verkostoja omaan lapsiperhearkeensa, Tulkki sanoo.

Liiton tukihenkilötoiminta sen sijaan on kasvattanut suosiotaan jo vuosia – myös koronapandemian aikana. Tukihenkilötoiminnassa vapaaehtoiset ovat esimerkiksi nuorten ja vanhempien tukena. Tulkin mukaan liitto on saanut viime vuosina paljon uusia tukihenkilöitä erityisesti maahanmuuttajaäideille: toiminta on kasvanut lyhyessä ajassa valtakunnalliseksi.

MLL työllistää noin 26 000 vapaaehtoista: liiton paikallisyhdistyksissä on perheiden tukena noin 13 000 vapaaehtoistyöntekijää, minkä lisäksi liitolla on kouluissa tukioppilastoimintaa, jossa on mukana noin 13 000 nuorta.

Lue myös:

    Uusimmat