Kuluttajille jätetty liikaa vastuuta ilmastotalkoissa – "On väärin, että ihmiset kuvittelevat, että muovipussia välttelemällä ratkaistaan kriisi"

Ilmastoystävälliset arkivalinnat 7:53

Yrityspäättäjien ja poliitikoiden päätökset ovat merkityksellisempiä ympäristön kannalta kuin yksittäisten ihmisten valinnat, sanovat aamun Huomenta Suomessa vierailleet asiantuntijat.

Aalto-yliopiston professori Minna Halmeen mukaan yrityspäättäjien ja poliitikkojen vaikutuksella yksittäinen ihminen voi tehdä ympäristön kannalta parempia ratkaisuja.

– Esimerkiksi kerrostaloasujan on vaikea päättää, mikä lämmitysmuoto hänen talossaan on. On hyvin vaikea liikkua julkisilla, jos ei ole julkista liikennettä tarjolla, hän kuvaa esimerkkeinä.

Halmeen mukaan myös ruokatuotteiden valinnassa on suuri merkitys yrityksillä, vaikka asiakkailla onkin enemmän vaihtoehtoja tarjolla.

"Vastustan, että pallo jätetään kuluttajalle"

Vihreä Lanka -lehden päätoimittaja Riikka Suominen on Halmeen kanssa samaa mieltä siitä, että yksittäisen ihmisen vaikutusmahdollisuudet ovat rajalliset.

Hän muun muassa kritisoi sitä, että ilmastotalkoissa jätetään liiaksi vastuuta kuluttajille.

– Vastustan, että tällaisessa kriisissä, josta tutkijat sanovat, että nämä ovat ihmiskunnan historian tärkeimmät vuodet, jätetään pallo kuluttajille, että nyt te siellä kaupan käytävillä ratkaisette tämän.

– Minusta on väärin, että ihmiset kuvittelevat, että kun välttelen muovipussia, se ratkaisee tämän mittaluokan kriisin.

Lue myös:

    Uusimmat