Vaihda pihvi papuihin ja laske lämpötiloja – Näillä viidellä arkisella asialla voit itse keventää omaa ilmastotaakkaasi

1:59

Ilmastopaneeli IPCC:n julkaisema karu ilmastoraportti on ollut päivän suurimpia puheenaiheita. Keskustelu on virinnyt myös siltä osin, mitä tavallinen kansalainen voi itse tehdä ilmastonmuutoksen etenemisen hillitsemiseksi.

Yhä useampi suomalainen ottaa ilmastonmuutoksen huomioon arjen valinnoissaan. Katso video elokuulta!

Jos ilmaston lämpeneminen aiotaan pysäyttää Pariisin ilmastosopimuksessa määriteltyyn 1,5 asteeseen, se vaatii raportin mukaan valtioilta nopeita ja suuria päästövähennyksiä.

Varsin dramaattinen raportti ja sitä seurannut uutisointi ovat herättäneet myös yksityishenkilöitä toimimaan oman ekotaakkansa keventämiseksi.

MTV Uutiset kokosi ilmastotekoja, joiden avulla yksittäinen ihminen voi omalta osaltaan hillitä ilmaston lämpenemistä.

1. Suosi lähiruokaa ja kasviksia

WWF:n mukaan ruoka aiheuttaa noin viidesosan ilmastonmuutosta kiihdyttävistä päästöistä.

Syömisen kannalta huomio kannattaa kiinnittää esimerkiksi siihen, kuinka kaukana ruoka on valmistettu ja kuinka paljon vettä sen valmistamiseen on käytetty.

Omaa ilmastotaakkaa voi keventää suosimalla lähiruokaa ja vaihtamalla liha- ja maitotuotteita esimerkiksi papuihin ja kasvisruokiin.

2. Laske huoneenlämpötilaa

Ilmastoteko.fi-sivuston mukaan kodin energiankäytöstä jopa 50 prosenttia kuluu lämmitykseen.

Lämpötila kannattaa siis pitää korkeintaan 21 asteessa, ja esimerkiksi varastotiloissa lämpö voi hyvin olla vielä tätäkin alempana.

3. Polkupyörä tai apostolinkyyti vie perille

Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan keskimääräinen henkilöauto tuottaa elinkaarensa aikana (valmistus mukaan lukien) yhteensä 60 tonnia hiilidioksidia.

Autoilun sijaan esimerkiksi työmatkat kannattaa kulkea jaloin tai polkupyörällä, mikäli se on suinkin mahdollista. Myös joukkoliikenne on ekologinen vaihtoehto.

Jos henkilöauto on kulkupelinä välttämätön, kannattaa polttoaineen kulutus kuitenkin pyrkiä minimoimaan ekologisella ajotavalla. Entä voisiko auton jättää sopivalle liityntäparkkipaikalle ja taittaa loput matkasta julkisilla?

4. Lotraamiselle loppu

Lounais-Suomen ympäristöyhteistyönYmpäristö Nyt -sivuston mukaan suurin osa suomalaisista kuluttaa vuorokaudessa yli 150 litraa vettä.

Veden suoraa kulutusta voi säästää arjessa esimerkiksi jättämällä pitkät suihkut väliin sekä pesemällä vain täysiä koneellisia pyykkiä tai astioita.

Myös hanojen ja wc-pönttöjen mahdolliset vuodot kannattaa tarkistaa ja tukkia. Pelkkä tiputtava hana voi kuluttaa vuodessa 25 kuutiota vettä.

5. Vaihda energiansäästölamppuun

Vapaaehtoisten ylläpitämän Ilmasto.org-sivuston mukaan sähköä säästyisi yli 900 gigawattituntia vuodessa, mikäli suomalaiskodit vaihtaisivat energiansäästölamppuihin.

Määrä vastaa Loviisan toisen ydinreaktorin neljännesvuoden tuotantoa.

Lisäksi sähkönkulutuksen kannalta on syytä muistaa, että roikkui katossa mikä lamppu hyvänsä, ei valoja kannata ympäristönkään kannalta pitää turhaan päällä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja