Ympäristötoimittajan kommentti: Poliitikoilta kaivattaisiin tukea kasvissyönnin lisäämiseen

Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen on liian iso haaste yhdelle ihmiselle.

Otetaanpa esimerkiksi vaikka kasvisruoka. Ilmastoraporteissa muistutetaan, että kasvissyönti on tehokas keino ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

Viimeksi eilen hallitusten välinen ilmastopaneeli IPCC neuvoi siirtymään kasvispainotteisempaan ruokavalioon, jotta ruuantuotannon ilmastovaikutukset pienenisivät.

Kun Itämeri täyttyy sinilevälautoista, tutkijat muistuttavat, että jokainen voi ruokavalinnoillaan vaikuttaa Itämeren tilaan. Lihantuotanto vaatii 70 prosenttia Suomen peltoalasta ja pelloilta ravinteet karkaavat merta rehevöittämään.

Ja kaiken lisäksi kasvissyönnin lisääminen olisi hyväksi myös terveyssyistä.

Hinta ja valintojen helppous vaikuttavat

Kaikista hyvistä perusteluista huolimatta kasvisruuan lisääminen ei aina ole helppoa.

Kasvikset, vihannekset ja monet uudenlaiset lihankorvikkeet ovat usein kalliimpia kuin liha. Poliittisilla päätöksillä voisi vaikuttaa niiden hintaan.

– Se on asia, mitä pitäisi pohtia, että miten pystyttäisiin taloudellisesti kannustamaan niin, että ympäristöystävälliset ja terveelliset valinnat olisivat aina myös edullisempia kuluttajille, sanoi ympäristöministeri Krista Mikkonen eilen MTV Uutisten haastattelussa.

Poliittisille päätöksille ja ohjaukselle olisikin nyt tarvetta.

Hinnan alentamisen lisäksi kasvisruuan tarjontaa pitäisi lisätä julkisessa ruokahuollossa. Jos kouluissa, laitoksissa ja työpaikoilla tarjottaisiin päivittäin kasvisruokaa, se kannustaisi ainakin kokeilemaan kasvisvaihtoehtoa.

Ei ihme, että ilmastoahdistus kasvaa

Ilmastonmuutoksen hillitseminen ei todellakaan vaadi sitä, että kaikki ryhtyisivät vegaaneiksi. Se tuskin on edes realistista. Sen sijaan kasvisruuan lisääminen omassa ruokavaliossa on pieni teko, mutta vaikutuksiltaan iso, jos valtaosa ihmisistä sen toteuttaa.

Valinta pitää vain tehdä riittävän helpoksi ja siihen tarvitaan poliittisia päätöksiä ja taloudellisia kannustimia.

Ei ihme, että monet potevat jo ilmastoahdistusta, kun poliitikot jättävät ilmastoteot yksittäisten ihmisten vastuulle.

Lue myös:

    Uusimmat