Mainos

Kuluttajat uskovat yhä talouskasvuun

Kuluttajat luottavat yhä nopeaan talouskasvuun, mutta yrittäjien näkemykset ovat muuttuneet aiempaa varovaisemmiksi, ilmenee Tilastokeskuksen kuluttajabarometristä.

Tammikuussa 43 prosenttia kuluttajista uskoi maan talouden paranevan tänä vuonna. Joka neljäs arvioi myös oman taloutensa kohenevan. Vain noin kymmenesosa kuluttajista epäili oman tai maan talouden huononevan. Kuluttajabarometriä varten haastateltiin 1 600 suomalaista.

Maan talouskehitystä myönteisenä pitävien osuus on kuitenkin hieman pienentynyt viime kuukausina. Keväällä 1997 vielä joka toinen vastaaja uskoi Suomen talouden kohenemiseen seuraavan vuoden aikana. Varsinkin yrittäjien näkemykset ovat nyt muuttuneet varovaisemmiksi.

Kotitalouksien rahatilanne oli myös edelleen vakaa tammikuussa. Vastaajista 40 prosenttia ilmoitti tulojensa ja menojensa menneen tasan. Säästämään oli onnistunut joka toinen kotitalous. Kolme sadasta oli joutunut turvautumaan säästöihinsä ja yhtä moni tekemään velkaa. Kaksi kolmasosaa kuluttajista aikoo säästää tänä vuonna. Heistä kuusi kymmenestä pahan päivän varalle ja joka toinen velanhoitoon. Lainaa tänä vuonna suunnittelee ottavansa 12 prosenttia vastaajista.

Joka neljäs vastaaja aikoo ostaa viihde-elektroniikkaa puolen vuoden aikana ja joka viides kodinkoneita. Ulkomailla suunnittelee lomailevansa joka kolmas ja kotimaassa puolet vastaajista. Vain viisi prosenttia kotitalouksista aikoo ostaa asunnon tänä vuonna.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.