Kulttiurheilijan kuolemasta paljastui hämäriä yksityiskohtia – vuosia vellonut tutkinta yhä kesken: "Hänet murhattiin, hän etsi jotain"

Pyöräilytähti Marco Pantanin kuolema järkytti lajiyhteisön vuonna 2004 0:29
Marco Pantanin hautajaisista tuli vuonna 2004 jättiluokan tapahtuma. Hänen kuolemansa yhteydessä otettiin kiinni neljä henkilöä, joista yksi videolla esiintyvistä oli hänen väitetty tyttöystävänsä Elena Korovina.

Pyöräilylegenda Marco Pantanin kuolema riminiläisessä hotellissa vuonna 2004 todettiin yliannostuksen aiheuttamaksi, mutta kaikki eivät ole edelleenkään vakuuttuneita erikoisia käänteitä sisältäneen kuolintapauksen luonnollisuudesta.

34-vuotias Pantani löydettiin kuolleena ystävänpäivänä 14. helmikuuta 2004 Le Rose -hotellin huoneestaan. Korvakorujensa ja huivinsa takia lempinimen ”Il Pirata” eli Merirosvo saaneen supertähden poismeno tuli järkytyksenä pyöräily-yhteisölle, Italiassa Pantanin hautajaisista muodostui valtava kansallinen surujuhla.

Vuonna 1998 sekä Ranskan että Italian ympäriajon voittanut Pantani oli kuolemansa aikoihin ajautunut jo kauas suuruuden ajoistaan. Vuoden 1999 dopingkäry suisti hänen elämänsä alamäkeen. Kokaiini vakiintui muuhunkin kuin viihdekäyttöön.

Kuolinpäivänsä aamuna Pantani soitti sekavassa tilassa kolmesti hotellinsa vastaanottoon. Viimeisellä kerralla hän pyysi virkailijaa hälyttämään poliisit.

Tunteja myöhemmin vastaanottovirkailija löysi pyöräilytähden makaamassa kuolleena verilammikossa huoneen kerrosten välitasanteella. Jo huoneeseen pääsy oli vaikeaa, sillä kalusteita oli siirretty oven tukkeeksi.

Dopingsotku vei syvään masennukseen

Vaikka Pantania epäiltiin vuonna 1999 epo-hormonin käytöstä, hänen veriarvonsa eivät olleet poikkeuksellisen kovat. Se olisit tarkoittanut nopeaa vapautumista kilpailukiellosta, mutta Pantani vaipui käryn jälkeen syvään masennukseen. Hän haki hoitoa sekä huumeriippuvuuteensa että masennukseen. Nöyryytys oli silti liian suuri siedettäväksi.

Pantani alkoi tehdä pesäeroa faneihinsa ja halusi tulla unohdetuksi.

– Te olette kaikki syyllisiä poikani kuolemaan. Mitä te teette täällä? tähden äiti Tonina haukkui mediaa massatapahtumaksi paisuneissa hautajaisissa.

Kuolema haluttiin tutkia myös rikoksen mahdollisuuden kannalta. 

Mafia yhdistettiin tapaukseen

Uusi tutkinta Pantanin kuolemasta aloitettiin perheen toiveesta vuonna 2016. Se ei johtanut merkittävään edistykseen, mutta vuosien kuluttua poliisi sai sattumalta tietoa, joka herätti kiinnostuksen.

Täysin Pantanin tapaukseen liittymättömän rikostutkinnan aikana poliisi kaappasi keskustelun, jossa toinen puhujista mainitsi Napolin mafian olleen liitoksissa Pantanin kuolemaan.

Marraskuussa 2021 Italian viranomaiset alkoivat selvittää mafian osallisuutta. Tässä kohtaa kuulusteltavaksi otettiin myös tuoreeltaan kuoleman jälkeen poliisin kiinniottama Fabio Miradossa, joka välitti huumeita Pantanille.

– Hän oli vakuuttunut, ettei Marco kuollut luonnollisella tavalla, kertoo tutkiva journalisti Lorenzo Bodredo tutkinnassa esiin tulleista seikoista.

– Miradossa sanoi, että Pantani käytti kokaiinia, mutta tämä ei ollut sellainen käyttäjä, joka ajautuisi muutamassa päivässä yliannostukseen, toimittaja jatkoi.

Villeimmissä huhuissa mafia olisi ollut vedonlyönnin manipuloinnin takia myös Pantanin vuoden 1999 dopingkäryn taustalla. Yhteyttä ei tutkinnassa ole löytynyt, mutta käryyn on todettu liittyneen useita selvyyksiä.

Pantanilla käytetty verinäyteputkilo oli merkitty hänen nimellään, ja näytteen ottamisen ajankohta osoittautui vääräksi. Myös aiempia tietoja hänen veriarvoistaan sisältäneet arkistopaperit olivat kateissa.

Italialaistähti ei lähimmilleen kiistänyt dopingrikosta, ja ajankohtaan nähden puhtaana kisaaminen olisi ollut jopa poikkeuksellista, mutta pyöräilijän mukaan kiinnijääminen juuri Giro d'Italian aikana oli kummallista.

Rikostutkinnassa selvisi kummallisia yksityiskohtia

Pantanilta löydettiin ruumiinavauksessa kokaiinia kuusinkertainen määrä siihen verrattuna, mikä olisi riittänyt aiheuttamaan kuoleman. Määrä oli niin suuri, ettei hänen uskottu pystyneen itse ottamaan sitä itsemurhatarkoituksessa. Viralliseksi kuolinsyyksi varmistui kokaiinin yliannostuksen aiheuttama sydänpysähdys.

Huumediileri Miradossa jatkoi epäilysten heittämistä ilmoille Italian hallituksen mafian vastaisen tutkijalautakunnan kuultavana.

– Olen vakuuttunut, että Marco murhattiin. Hän yritti saada totuuden selville. Hän etsi jotain, Miradossa viittasi vuoden 1999 dopingkäryyn.

Miradossan mukaan hotellihuoneesta ei löytynyt välineitä, joilla Pantani olisi polttanut kokaiinia. Välittäjän mukaan pyöräilijä ei käyttänyt ainetta nenän kautta, vaan nimenomaan polttamalla.

– Rikospaikkatutkinta ei ollut tietoinen tästä, Miradossa paljasti.

BBC:n haastattelussa Pantanin äiti ihmetteli myös paikkaa, josta hänen poikansa löydettiin. Miksi Marco makasi kahden kerroksen välitasanteella? Huoneen ylempi kerros oli täysin siisti, mutta alemmassa vallitsi kaaos. Ruumiissa ei ollut merkkejä raivokohtauksen aiheuttamista vammoista.

– Huone oli pengottu ylösalaisin. Kysyin hotellin johtajalta, oliko jotain vahinkoja korvattavana. Hän sanoi minulle: ”Ei, rouva. Mikään ei ollut rikki. Kaikki oli vain levitetty ympäriinsä”. Mitä helvettiä he etsivät? äiti kysyi.

Huoneesta löytyi kaksi takkia, jotka eivät kuuluneet Pantanille. Todistajien mukaan huoneesta oli viety yli 10 000 euron rahasumma, mutta kenenkään ei nähty poistuvan paikalta. Hotellin toinen sisäänkäynneistä oli lehtitietojen mukaan ilman kameravalvontaa.

Viimeisin rikostutkinta jatkuu edelleen Riminin poliisissa. 

Lue myös:

    Uusimmat