Legendaarisen Marco Pantanin kuolemasta avattiin uusi tutkinta – "Koko totuus ei ole tullut vielä julki"

Italiassa on aloitettu uusi tutkinta entisen huippupyöräilijän Marco Pantanin kuolemasta. Pantani löydettiin kuolleena riminiläisestä hotellihuoneesta 14. helmikuuta 2004 vain 34 vuoden iässä.

Virallisen tiedon mukaan Pantani aiheutti itse oman kuolemansa ottamalla sekaisin kokaiinia ja masennuslääkkeitä. Hänen äitinsä Tonina Pantani ei ole missään vaiheessa uskonut virallista selitystä yliannostuksesta.

Muun muassa Cycling News ja Cycling Weekly uutisoivat nyt, että Tonina Pantani on palkannut uudet asianajajat ja toimittanut viranomaisille 51-sivuisen, osittain uusia todisteita sisältävän asiakirjan, jolla hän pyrkii todistamaan, ettei hänen poikansa kuollut huumeiden ja lääkkeiden takia.

– Kävin läpi koko tarinan. Olin silloin ja olen yhä vakuuttunut siitä, ettei koko totuus – se, mitä siinä hotellissa tapahtui kuolemaan johtaneina päivinä ja tunteina – Marcon kuolemasta ole tullut vielä julki, Tonina Pantani sanoi italialaiselle Quotidiano Nazionale -lehdelle.

– En hae kostoa, ainoastaan totuutta ja oikeutta.

Pantanin perhettä asiassa edustava Fiorenzo Alessi kertoi uutistoimisto ANSAlle, että nyt avatussa tutkinnassa on kyse murhasyytteistä.

Osa viranomaisille toimitetuista todisteista perustuu Pantanille huumeita myyneen Fabio Miradossa kertomukseen. Miradossan mukaan Pantani tapettiin.

– Tapasin hänet viisi tai kuusi kuukautta ennen hänen kuolemaansa, ja hän ei missään nimessä näyttänyt ihmiseltä, joka halusi tappaa itsensä, Miradossan kerrotaan sanoneen todistuksessaan viime vuonna.

Pantanin kuolemaan johtaneita tapahtumia alettiin tutkia ensimmäisen kerran uudestaan vuonna 2014, kun hänen perheensä edellisen kerran yritti vakuuttaa viranomaiset ulkopuolisesta tekijästä. Perheen väitteet kuitattiin mielikuvituksen tuotteeksi, eikä syytteitä nostettu. Vuonna 2017 korkein oikeus hylkäsi Pantanin perheen valituksen ja totesi, ettei Pantania murhattu.

Nyt käsillä oleva tutkinta on siis kolmas laatuaan.

Pantania pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista pyöräilijöistä raskailla vuoristoetapeilla. Vuonna 1998 Pantanista tuli vasta seitsemäs ja toistaiseksi viimeisin maantiepyöräilijä, joka on voittanut Tour de Francen ja Girod d'Italian samana vuonna.

Pantanin saavutuksia varjostavat epäilykset dopingin käytöstä, vaikka hän ei milloinkaan antanut positiivista näytettä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja