Asiantuntijat eivät usko Pohjois-Korean vetypommiin – YK aloitti pakotteiden valmistelun

YK:n turvallisuusneuvosto päätti keskiviikkona aloittaa uusien Pohjois-Koreaan kohdistuvien pakotteiden valmistelun sen jälkeen kun maa oli tehnyt neljännen ydinkokeensa varhain aamulla.

Turvaneuvoston vaihtuvana puheenjohtajana tässä kuussa toimiva Uruguayn Elbio Rosselli muistutti, että neuvosto oli jo aikaisemmin sopinut uusista pakotteista, jos Pohjois-Korea tekee ydinkokeen.

– Tämän päätöksen mukaisesti, ja koska kyseessä on vakava rike, turvallisuusneuvoston jäsenet aloittavat välittömästi tällaisten toimien valmistelut, Rosselli sanoi.

Vaikka Rosselli ei suoraan puhunut pakotteista, muut diplomaattilähteet vahvistivat, että diplomaatit valmistelevat uusien nimien lisäämistä pakotelistalle. Listalla on tällä hetkellä 20 yhteisöä ja 12 henkilöä.

Kaikkia kolmea edellistä ydinkoetta vuosina 2006, 2009 ja 2013 seurasi joukko YK:n pakotteita.

Ydinkoe tuomittiin laajasti

Jo päivän aikana kaikki naapurimaat ja suurvallat, mukaan lukien Pohjois-Korean harvoihin tukijoihin kuuluva Kiina, tuomitsivat kokeen.

Pohjois-Korea kertoi testanneensa vetypommia, mutta asiantuntijat eivät nielleet ilmoitusta.

Asiantuntijoiden mukaan räjähdys oli liian vaatimaton ollakseen vetypommi. Räjähdyksen voima oli likipitäen sama kuin Pohjois-Korean edellisessä ydinkokeessa vuonna 2013, vaikka tuolloin testattiin perinteistä, fissioon perustuvaa atomipommia, joka on teholtaan vetypommia heikompi.

Ydinkokeen tuomitsijoiden huutokuoroon liittyivät myös Yhdysvalloissa puolueidensa presidenttiehdokkuutta tavoittelevat Hillary Clinton ja Donald Trump. Siinä missä Clinton tyytyi jyrkästi tuomitsemaan kokeen, oli Trump totutun värikäs sälyttäen vastuun Pohjois-Korean panemisesta kuriin Kiinalle.

– Jos se ei onnistu, Yhdysvaltain pitäisi tehdä Kiinan kaupasta erittäin vaikeaa, Trump ehdotti.

"Yhdysvallat on rosvojoukko"

YK:n turvallisuusneuvosto langetti pakotteita Pohjois-Korealle heti sen ensimmäisen ydinkokeen jälkeen vuonna 2006. Pohjois-Korea on pitänyt kiinni ohjelmastaan pakotteista huolimatta, ja on uhonnut, ettei se luovu ydinaseista niin kauan kuin "Yhdysvaltain aggressio jatkuu".

Pohjois-Korea kutsui räjäytystä "Oikeuden vetypommiksi" ja ryyditti nimitystä tutulla verbaalisella hyökkäyksellä Yhdysvaltoja vastaan.

– Yhdysvallat on rosvojoukko, joka ei kaihtaisi edes ydintuhon käyttämistä Pohjois-Koreaa vastaan, uhosi maan virallinen KCNA-uutistoimisto. Pohjois-Korea on kuitenkin vakuuttanut käyttävänsä ydinasetta vain, jos sitä vastaan hyökätään, eikä maa oman ilmoituksensa mukaan luovuta ydinteknologiaansa muille maille.

Ydinkoe tehtiin vain pari päivää ennen Pohjois-Korea johtajan Kim Jong-unin syntymäpäivää.

Lue myös:

    Uusimmat