Mainos

EU valmistautuu lisäämään Pohjois-Korean pakotteita – diktatuuri juhli kansainvälisen paineen kasvaessa

Euroopan unioni valmistautuu lisäämään pakotteita Pohjois-Korealle, kertoo EU:n ulkoministeri Federica Mogherini. Lisäpakotteet ovat vastaus Pohjois-Korean viimeisimpään ydinkokeeseen.

EU:n ulkoministerien tapaamiseen Tallinnaan saapunut Mogherini kertoi ehdottavansa, että ministerit keskustelisivat pakotteiden lisäämisestä.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi puolestaan sanoi Kiinan "tukevan" YK:ta, jos se päättää lisätoimenpiteistä Pohjois-Koreaa vastaan.

Wangin mukaan Korean niemimaan tilanne on kehittynyt siihen suuntaan, että YK:n turvallisuusneuvoston tulisi ottaa käyttöön tarvittavat toimenpiteet.

Wang ei täsmentänyt toimenpiteitä tarkemmin, mutta huomautti, että pakotteet ja painostus yksistään eivät ratkaise tilannetta.

"Niin paljon painetta kuin mahdollista"

Japanin pääministeri Shinzo Abe vaatii kansainväliseltä yhteisöltä yhtenäisyyttä, jotta Pohjois-Koreaa kohtaan saadaan luotua mahdollisimman kova paine.

Venäjällä Vladivostokissa talousfoorumissa puhuneen Aben mukaan Pohjois-Koreaa täytyy painostaa niin paljon kuin mahdollista, jotta se lopettaisi ohjus- ja ydinohjelmansa.

– Meidän täytyy saada Pohjois-Korea suostumaan täysin ja välittömästi kaikkiin olennaisiin YK:n turvallisuusneuvoston päätöksiin sekä luopumaan ydin- ja ohjusohjelmastaan kokonaan, todistettavasti ja peruuttamattomasti.

Myös talousfoorumissa ollut Venäjän presidentti Vladimir Putin on puolestaan todennut, etteivät lisäpakotteet Pohjois-Koreaa vastaan auta tilannetta. Putinin mukaan diplomatia on ainoa keino hoitaa tilannetta.

– Heitä (Pohjois-Koreaa) on mahdotonta pelotella. Olen vakuuttunut, että voimme välttää alueella käytävän laajamittaisen konfliktin, jossa käytetään joukkotuhoaseita ja selvittää tämän ongelman diplomatian kautta, Putin sanoi Vladivostokissa.

Tiedemiehille järjestettiin juhlat

Yhdysvallat esitti YK:n turvallisuusneuvostolle eilen, että Pohjois-Korealle asetettaisiin muun muassa öljy- ja tekstiilivientiä koskevia pakotteita.

Samalla halutaan myös jäädyttää maan johtajan Kim Jong-unin varat. Asia ilmeni uutistoimisto AFP:n käsiinsä saamasta päätöslauselmaluonnoksesta.

Uusista pakotteista on tarkoitus äänestää turvaneuvostossa maanantaina.

Pohjois-Korean uhmakkuus ei ole vähentynyt kasvavasta painostuksesta huolimatta. Maa juhli eilen näyttävin menoin tiedemiehiä, jotka osallistuivat maan viimeisimmän ydinkokeen toteuttamisessa.

Pääkaupunki Pjongjangin kadut täyttyivät hurraavista ihmisistä, kun linja-autoletka kuljetti asiantuntijoita.

Juhlan aiheena oli kuudes Pohjois-Korean tekemä ydinkoe. Maa kertoi viime viikon lopulla, että se oli testannut vetypommia. Valtion television mukaan koe oli täydellinen menestys.

Pohjois-Korea on sanonut, että pommi voidaan ladata ohjuksen kärkeen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.