Mainos

Naapurimaat tuomitsevat Pohjois-Korean ilmoituksen ydinkokeesta

Pohjois-Korean naapurimaat ovat tuominneet sen ilmoituksen vetypommin testauksesta. Jopa maan tärkein diplomaattinen tukija Kiina on ilmoittanut vastustavansa Pohjois-Korean ydinkoetta.  

Kiinan ulkoministeriön edustajan mukaan Pohjois-Korean suurlähettiläs kutsutaan puhutteluun, jossa tälle esitetään Kiinan vastalause tapahtuman takia.  

Etelä-Korea luonnehtii Pohjois-Korean ilmoitusta vakavaksi provokaatioksi ja Japani vakavaksi uhaksi.  

Yhdysvaltain mielestä vielä on liian aikaista varmentaa Pohjois-Korean ilmoittama vetypommin testaus. Kuitenkin se sanoo reagoivansa asiaankuuluvalla tavalla kaikkiin provokaatioihin. 

Turvallisuusneuvosto koolle

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu Yhdysvaltain ja Japanin pyynnöstä käsittelemään asiaa myöhemmin tänään.  

Pohjois-Korea ilmoitti vetypommin testauksesta varhain aamuyöllä. Sen mukaan testi on uusi merkkipaalu maan ydinaseohjelmassa.  

Pohjois-Korean ilmoitus kokeesta tuli pian sen jälkeen, kun maan ydinkoealueen lähellä oli ilmoitettu maanjäristyksestä.  

Testaus tapahtui vain kaksi päivää ennen Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin syntymäpäivää. Viimeksi ydinaseen testaaminen johti Pohjois-Koreaa vastaan määrättyjen pakotteiden tiukentamiseen.  

Asiantuntijat eivät kuitenkaan ole vielä täysin vakuuttuneita siitä, että kyse oli nimenomaan vetypommin testauksesta.  

– Saamamme seismiset tiedot viittaavat siihen, että räjähdys oli paljon pienempi kuin voisi olettaa vetypommin aiheuttavan, sanoo Australian asevalvonnan asiantuntija Crispin Rovere.  

Lommo Kiinan ja Pohjois-Korean suhteisiin  

Pohjois-Korea vihjaisi jo aiemmin, että sillä on hallussaan entistä voimakkaampia aseita. Eteläkorealaisen Yonhap-uutistoimiston haastattelema viranomaislähde sanoi lokakuussa, että Pohjois-Korea kaivaa uutta tunnelia Punggye-rin ydinkoealueella. Tämä viittasi lähteen mukaan siihen, että uusi ydinkoe on valmisteilla.  

Ydinkokeen tekemistä pidetään iskuna maan liittolaiselle Kiinalle, joka on yrittänyt saada Pohjois-Korean ydinohjelmaa koskevia neuvotteluja jatkumaan. Neuvottelut alkoivat alun perin vuosikausia sitten Pohjois-Korean, Etelä-Korean, Yhdysvaltojen, Kiinan, Japanin ja Venäjän välillä, mutta nyt niiden etenemistä pidetään mahdottomana.  

Kiinan ja Pohjois-Korean suhteet ovat viilenneet viime vuosina. Se on johtunut osittain juuri Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin itsepintaisuudesta ydinohjelman suhteen. Kim Jong-un ei ole myöskään vieraillut Pekingissä, vaikka hän tuli maansa johtoon jo neljä vuotta sitten.  
  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.