Naapurimaat tuomitsevat Pohjois-Korean ilmoituksen ydinkokeesta

Pohjois-Korean naapurimaat ovat tuominneet sen ilmoituksen vetypommin testauksesta. Jopa maan tärkein diplomaattinen tukija Kiina on ilmoittanut vastustavansa Pohjois-Korean ydinkoetta.  

Kiinan ulkoministeriön edustajan mukaan Pohjois-Korean suurlähettiläs kutsutaan puhutteluun, jossa tälle esitetään Kiinan vastalause tapahtuman takia.  

Etelä-Korea luonnehtii Pohjois-Korean ilmoitusta vakavaksi provokaatioksi ja Japani vakavaksi uhaksi.  

Yhdysvaltain mielestä vielä on liian aikaista varmentaa Pohjois-Korean ilmoittama vetypommin testaus. Kuitenkin se sanoo reagoivansa asiaankuuluvalla tavalla kaikkiin provokaatioihin. 

Turvallisuusneuvosto koolle

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu Yhdysvaltain ja Japanin pyynnöstä käsittelemään asiaa myöhemmin tänään.  

Pohjois-Korea ilmoitti vetypommin testauksesta varhain aamuyöllä. Sen mukaan testi on uusi merkkipaalu maan ydinaseohjelmassa.  

Pohjois-Korean ilmoitus kokeesta tuli pian sen jälkeen, kun maan ydinkoealueen lähellä oli ilmoitettu maanjäristyksestä.  

Testaus tapahtui vain kaksi päivää ennen Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin syntymäpäivää. Viimeksi ydinaseen testaaminen johti Pohjois-Koreaa vastaan määrättyjen pakotteiden tiukentamiseen.  

Asiantuntijat eivät kuitenkaan ole vielä täysin vakuuttuneita siitä, että kyse oli nimenomaan vetypommin testauksesta.  

– Saamamme seismiset tiedot viittaavat siihen, että räjähdys oli paljon pienempi kuin voisi olettaa vetypommin aiheuttavan, sanoo Australian asevalvonnan asiantuntija Crispin Rovere.  

Lommo Kiinan ja Pohjois-Korean suhteisiin  

Pohjois-Korea vihjaisi jo aiemmin, että sillä on hallussaan entistä voimakkaampia aseita. Eteläkorealaisen Yonhap-uutistoimiston haastattelema viranomaislähde sanoi lokakuussa, että Pohjois-Korea kaivaa uutta tunnelia Punggye-rin ydinkoealueella. Tämä viittasi lähteen mukaan siihen, että uusi ydinkoe on valmisteilla.  

Ydinkokeen tekemistä pidetään iskuna maan liittolaiselle Kiinalle, joka on yrittänyt saada Pohjois-Korean ydinohjelmaa koskevia neuvotteluja jatkumaan. Neuvottelut alkoivat alun perin vuosikausia sitten Pohjois-Korean, Etelä-Korean, Yhdysvaltojen, Kiinan, Japanin ja Venäjän välillä, mutta nyt niiden etenemistä pidetään mahdottomana.  

Kiinan ja Pohjois-Korean suhteet ovat viilenneet viime vuosina. Se on johtunut osittain juuri Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin itsepintaisuudesta ydinohjelman suhteen. Kim Jong-un ei ole myöskään vieraillut Pekingissä, vaikka hän tuli maansa johtoon jo neljä vuotta sitten.  
  

Lue myös:

    Uusimmat