Mainos

Kuka piinaa 83-vuotiasta vanhusta Vantaalla? Jopa edesmenneen vaimon korut vietiin

Daniel Turkin 83-vuotias pappa on joutunut viime kuukausien aikana jo kolme kertaa rikoksen uhriksi.

Turkki kertoo, että hänen Vantaan Tammistossa asuvaa pappaansa huijattiin ensimmäisen kerran joulukuussa. Tuolloin pappa oli käynyt ostoksilla Tammiston Tokmannilla. Pian tämän jälkeen poliisina esiintynyt mies soitti.

– Papalle sanottiin, että hän olisi maksanut kaupassa väärällä rahalla, ja että hänen tulisi palauttaa loput rahat, lapsenlapsi Turkki sanoo MTV Uutisille.

Pappa menikin Tokmannin pihalle, jossa sinisiin vaatteisiin pukeutunut ”poliisi” oli vastassa.

– Pappa luuli miestä siviilipoliisiksi ja antoi hänelle 250 euroa.

Poliisina esiintynyt mies onnistui huijaamaan väärennystarinan avulla vanhukselta myös hänen edesmenneen vaimonsa parin tuhannen euron arvoiset korut. Korut mies oli jättänyt muovipussissa talonsa ulko-oven eteen, josta ne oli käyty hakemassa.

Lapsenlapsi epäilee: samat tekijät

Pari kuukautta sitten Turkin papalle soitettiin jälleen. Tällä kertaa häneltä yritettiin urkkia luottokortin numeroa ja turvakoodia.

– Pappa antoi ne, mutta meni sanomaan asiasta isälleni, joka kuoletti kortin. Tällä kertaa vahinkoa ei ehtinyt tapahtua.

Tuorein tapaus on torstain ja perjantain väliseltä yöltä, kun 83-vuotiaan miehen asuntoon yritettiin murtautua.

– Pappa oli kuullut kolinaa ovelta ja mennyt avaamaan, koska oli luullut minun olevan siellä, pappansa talon yläkerrassa asuva Turkki kertaa tapahtumia.

Talon ulko-ovesta, lukon kielen kohdalta, oli hakattu puuta pois taltan ja vasaran avulla. Ovella oli seissyt kaksi tuntematonta miestä.

– Pappa oli kysynyt, mitä miehiä he ovat ja tönäissyt toista. Miehet olivat paenneet autolla, mutta ei ollut nähnyt rekisterikilpeä, koska silmälaseja ei ollut päässä.

Aivan ilman saalista murtovarkaat eivät jääneet, sillä Turkin kannettava tietokone ja vikakoodilukulaite oli varastettu autotallista. Myös hänen moottoripyöränsä mittaristoa oli vaurioitettu.

Daniel Turkki kertoo, että hänen pappansa on asunut samalla alueella jo 50 vuotta.

– Koskaan aikaisemmin ei ole sattunut mitään. Todella huonoa tuuria, että yhdelle ihmiselle tapahtuu monta kertaa näin. Minulla on vahva epäilys, että tekijät ovat joka kerta olleet samoja.

Poliisi ei kysy tunnuslukuja

Rikoskomisario Timo Pirinen Itä-Uudenmaan poliisista kertoo vanhusten olevan otollisempia huijausyrityksille.

– Heillä ehkä korttien ja maksuvälineiden tuntemus on heikompaa, mutta usko ihmiseen on parempi kuin nuoremmilla.

Pirinen muistuttaa, ettei poliisi tai muukaan viranomainen kysy maksukorttien tunnuslukuja puhelimitse eikä muutenkaan.

Loppu- ja alkuvuodesta pääkaupunkiseudulla kiersi huijari, joka soitti vanhusten asuntojen ovikelloja ja pyysi esimerkiksi saada juotavakseen vettä. Kun vanhus oli hakemassa vettä, vietiin eteisessä ollut lompakko tai jokin muu arvoesine.

– Kaupungissa kenenkään ei varmasti tarvitse mennä pyytämään vettä. Ja varsin harvoin ihmisillä on yöllä asiaa vieraisiin paikkoihin. Jos joku yrittää väkisin tunkeutua sisälle, niin silloin pitää soittaa hätänumeroon.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.