Mainos

"Pudota pankkikortti auton ikkunasta" – Valepoliisit huijasivat vanhuksia mielikuvituksellisilla tavoilla

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut 35- ja 28-vuotiaat miehet vajaaksi kahdeksi vuodeksi vankeuteen rikossarjasta, jossa nämä esiintyivät valepoliiseina ja huijasivat vanhuksilta rahaa.

Uhreiksi valikoitiin iäkkäitä ihmisiä. Oikeuden mukaan tarkoituksena oli käyttää hyväksi iän tuomaa heikkoutta ja hyväuskoisuutta.

Valepoliisit loivat uhreilleen myös turvattomuuden ja pelon tunteen kertomalla vaarallisten rikollisten käyttäneen heidän maksukorttiaan ja mahdollisesti olevan myös heidän perässään.

Osa huijauksista onnistui, osa ei.

"Vie kortti huoltoasemalle"

Tämän rikossarjan ensimmäinen tapaus sattui 26. maaliskuuta viime keväänä, kun 83-vuotias mies oli vaimonsa kanssa liikkeellä autolla.

Toinen valepoliiseista, 28-vuotias, selvitti rekisterinumeron perusteella vastaantulleiden autojen omistajia. Sopivan kuljettajan tultua vastaan huijari soitti 83-vuotiaalle esiintyen poliisina.

83-vuotiaalle kerrottiin, että rikolliset olivat nostaneet hänen tililtään 2000 euroa. Jotta rikolliset saataisiin kiinni, 83-vuotiaan piti viedä oma ja 75-vuotiaan puolisonsa pankkikortit eräälle huoltoasemalle, jotta poliisit näkisivät ketkä ne noutaisivat.

Tunnusluvut huijari sai, kun hän sanoi kuolettavansa kortit.

Valepoliisi lupasi palauttaa kortit toiselle huoltoasemalle, jonne pariskunnan piti mennä odottamaan. Ikäihmiset menettelivät valepoliisin ehdottamalla tavalla.

28-vuotias nosti haltuunsa saamilla korteilla yhteensä 3300 euroa.

"Pudota kortti auton ikkunasta"

10. huhtikuuta Lohjalla liikkeellä olivat molemmat miehet. Nimi ja puhelinnumero oli taas saatu auton rekisteristä. Valepoliisit sanoivat autoa ajavalle naiselle, että vaaralliset rikolliset seurasivat tätä ja nämä olivat nostaneet jo 2000 euroa naisen tililtä.

Jotta rikolliset saataisiin kiinni, naisen piti pudottaa maksukortti auton ikkunasta.

Nainen menetteli näin, mutta valepoliisit eivät löytäneet korttia maantieltä. Nainen ehti kuolettaa kortin.

"Vie kortti ulkona odottavalle poliisille"

Samana päivänä Raaseporissa kohteeksi joutui vanhempi nainen. Valepoliisien mukaan rikolliset olivat nostaneet naisen tililtä 2000 euroa.

Maksukortti piti viedä ulkona odottavalle "poliisille". Nainen oli antanut pin-koodin poliisin pyynnöstä, mutta oli korttia viedessään tajunnut huijauksen ja palasi kotiinsa. Teko jäi yritykseksi.

Toinenkin tapaus samana päivänä oli jäänyt yritykseksi, kun uhriksi valikoitu mies oli kieltäytynyt puhumasta pankkiasioistaan valepoliiseille ja tiedustellut oikealta poliisilaitokselta kuuluiko valepoliisien käyttämä numero poliisille.

"Jos et tottele, käy hassusti"

10. huhtikuuta uhriksi joutui myös 80-vuotias mies Helsingissä. Edellä ajaneen auton tiedot selvitettiin rekisterikilvestä.

Valepoliisit soittivat miehelle ja hänenkin käskettiin pudottaa maksukortti auton ikkunasta, jotta poliisi saisi muka selville oikeat huijarit.

80-vuotias ei ollut heti totellut, jolloin häntä oli uhattu toteamalla: "Jos et tottele, käy hassusti". Mies kertoi oikeudessa, että tässä vaiheessa hän oli ymmärtänyt kyseessä olevan huijauksen.

80-vuotias oli kuitenkin totellut, koska perässä oli tumma auto, jossa oli kaksi miestä. Hän ei uskaltanut olla tekemättä mitä käskettiin.

Miehen tililtä nostettiin 4420 euroa.

"Piilota kortit rapun maton alle"

24. huhtikuuta uhriksi joutui 74-vuotias nainen. Tässä tapauksessa valepoliisit väittivät rikollisten tehneen ostoja naisen tiliin elektroniikkaliikkeessä ja väkivaltaiset rosvot olivat nyt tulossa hakemaan naisen maksukortteja.

Valepoliisi kehotti laittamaan oven takalukkoon ja piilottamaan pankkikortit naisen asuintalon rapun maton alle, josta poliisi kävisi ne hakemassa. Tunnusluvut oli taas saatu puhelimessa kuoletusväitteillä.

Naisen tileiltä nostettiin 3160 euroa.

"Jätä rahat auton renkaan taakse"

26. huhtikuuta valepoliisit huijasivat 78-vuotiasta miestä. Ikäihmiselle kerrottiin, että rikolliset olivat nostaneet hänen tililtään 2000 euroa ja että 78-vuotiaan pitäisi auttaa poliisia saamaan rikolliset kiinni.

Oikea poliisi ei kysele pankkitunnuksia

Suomessa on tänä vuonna tullut ilmi pitkälti yli kaksi sataa valepoliisitapausta. Huijarit valikoivat uhreiksi nimenomaan ikäihmisiä.

Poliisi on moneen otteeseen muistuttanut, että oikea poliisi ei kysele pankkitunnuksia.

Valepoliisien mukaan rikolliset seurasivat koko ajan 78-vuotiasta. He käskivät 78-vuotiasta viemään maksukorttinsa parkkipaikalle ja pudottaa se maahan sekä poistua paikalta. Lisäksi miehen piti nostaa tililtään 10 000 euroa ja viedä ne Itäkeskuksen parkkihalliin erään auton renkaan taakse.

78-vuotias sai nostettua 5000 euroa ja vei ne renkaan taakse.

Tässä vaiheessa oikeat poliisit olivat kuitenkin valepoliisien perässä ja nappasivat rahoja noutamaan tulleen valepoliisikaksikon.

Tuomio

Käräjäoikeus langetti 28-vuotiaalle 1 v 10 kk vankeutta ja 35-vuotiaalle 1 v 8 kk muun muassa virkavallan anastuksista, törkeistä petoksista ja kiristyksestä.

Molempien tuomiot olivat ehdottomia, koska kaksikolla oli taustalla aiempaa rikollisuutta. Nuorempi on aiemminkin tuomittu valepoliisijutuista.

Syyttäjä vaati, että miehet pidetään edelleen vangittuina. Käräjäoikeus kuitenkin vapautti miehet tutkintavankeudesta, koska katsoi kolmen kuukauden vankeusajan katkaisseen jo heidän rikoskierteensä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja