"Kuka olen, mistä olen tulossa ja mihin olen menossa?" Tästä syystä suomalaiskirjailijat kirjoittivat oppaan

Suomalaiset ovat suuria haaveilijoita, jotka eivät kerro unelmiaan ääneen. Innokkaita lukemaan elämäntapaoppaita, vaikkeivät millään uskalla aloittaa elämänmuutosta. Kolme varsin erilaista kirjailijaa paljasti, miksi he kirjoittivat oppaan unelmien toteuttamisesta, elämänmuutoksesta sekä itsetuntemuksesta – ja kenelle oppaan tuomista viisauksista tai neuvoista voisi olla hyötyä.

Elämäntaitokirjallisuus on ollut trendi jo vuosikausia, ja erilaiset self help -kirjat sekä elämäntaito-oppaat ovat myös Suomessa suosittuja. Monesti oppaat toimivat inspiraation herättäjänä, mutta motivaation sekä voimavarojen tulee löytyä itsestä. Oppaaseen kannattaakin tarttua silloin, jos tietoa puuttuu, mutta motivaatiota löytyy.

Mutta mikä saa ihmisen kirjoittamaan oppaan – onko tarkoituksena jakaa omia elämänviisauksia muille vai auttaa ihmisiä? Millaisia reaktioita oppaiden toivotaan lukijassa herättävän? Kolme erilaista kirjailijaa kertoo oman tarinansa.

Hurjistakin haaveista totta

Oletko joskus haaveillut poplaulajan urasta? Tai kirjan kirjoittamisesta? Tai kenties huippu-urheilijan tittelistä? Mikään ei ole täysin mahdotonta, uskoo Timo Utterström. Yksi hänen omista haaveistaan toteutui syksyllä 2012, kun hänen esikoisteoksensa Nyt julkaistiin.Vapaa taiteilija kuvailee kirjansa olevan romaanimallinen elämäntaito-opas, joka kannustaa toteuttamaan rohkeasti unelmansa.

– Teokseni lähentelee self-help oppaita siinä mielessä, että se esittelee innoittavan esimerkin itseään kehittävästä elämäntavasta. Se viestii inspiraation ja esimerkin kautta jokaisen ihmisen mahdollisuudesta toteuttaa unelmansa ja antaa käytännön esimerkkejä sen tekemiseksi, Utterström kertoo.

Nyt kertoo tarinan kolmekymppisestä suomalaisesta, joka aloittaa aikuisiällä tenniksen pelaamisen: vain kuuden vuoden harjoittelun jälkeen hän yltää Ranskan avoimeen tennisturnaukseen tavoittelemaan unelmaansa Rafael Nadalin voittamisesta.

– Unelma on niin suuri, että sen yrittäminen olisi monien mielestä naiivia ja onnistuminen mahdotonta tai ainakin utopistista. Tarina, joka koettelee uskoa tällä tavalla, pakottaa lukijankin pohtimaan omia mahdollisuuksiaan, Utterstöm kuvaa.

Kenelle Utterström kirjoitti Nyt-teoksensa?

– Kirjoitin kirjani yhtä paljon itselleni kuin lukijoillekin. Se käsittelee aiheita, joihin kaipasin itselleni selkeytystä, ja on tietysti yhden unelman täyttymys. Samalla saan jakaa oivallukseni ja taiteeni muiden kanssa. Se että yksikin lukija inspiroituu teokseni myötä toteuttamaan itseään puhtaammin tai nauttii proosastani, palkitsee yhtä paljon kuin teoksen tekeminen itsessään.

Vapaa taiteilija toivookin, että kirjan sivuja kahlaava nauttisi sekä tarinasta että proosasta, mutta samalla heräisi myös kuuntelemaan ja kyseenalaistamaan omia tuntemuksiaan.

– Toivon voimakasta reaktiota, joka pakottaa pohtimaan omaa suhtautumista omiin mahdollisuuksiin ja unelmiin joko ärtymyksen tai innon kautta. Hienointa olisi, jos lukija päätyisi oivalluksiin itsensä ja elämänsä suhteen.

Uskooko Utterström itse, että oppaan lukeminen voisi muuttaa ihmisen elämänsuunnan?

– Minun elämääni on muuttanut useampikin kirja ja opas. Osa on muuttanut elämääni inspiroivalla sisällöllä, osa heikkouksiini hyökkäävillä käsityksillä ja osa huonolla esimerkillä.

– Oppaat ja kirjat herättävät aina ajatuksia, ja tekevät sen paremmin kuin muut mediat. Kirjaa lukiessa ajatus ja mieli ovat toiminnassa aktiivisemmin mukana, mies kuvaa.

Unohda "mitä", vaan mieti "miten"

Kirjailija ja yritysjohdon valmentaja Isa Merikallion teos Suorituselämästä Merkityselämään on itsensä johtamisen opas, joka kattaa eri elämänalueet kuten työn, terveyden, ihmissuhteet ja arvot. Kirjan sanoman voisi tiivistää viisauteen "tee yhden sanan elämänmuutos". Toisin sanoen omat ajatukset tulisi keskittää siihen, miten haluat elää elämääsi – mitä-ähkystä on tullut enemmän kuin kansantauti.

– Elämme mitä-ähkyn täyttämässä maailmassa. Meillä on liikaa "mitään", josta valita. Mieli askartelee näiden jatkuvien valintojen parissa ja niitä tulee yhä lisää. Mitä pitäisi tehdä, mitä valita, tänään ja elämässä yleensä? Merikallio pohtii.

– Yritämme maksimoida onnellisuutemme mitä-valinnoilla. Mutta koska emme voi milloinkaan hallita sitä, mitä on tarjolla, tai mitä saamme, elämä tuntuu olevan aina hiukan vajaata, naposteluelämää. Se stressaa ja väsyttää.

Merikallio ehdottaa, että jos keskitymme valitsemaan vain ja ainoastaan sen, miten elämme, löydämme tukevan otteen täydellisestä elämästä tässä ja nyt.

– Oma elämänotteeni on "arvostaen". Arvostan aikaa, jonka olen saanut käytettäväksi, arvostan kehoani, kohtaamiani ihmisiä. Arvostan ongelmia oppikokemuksia, arvostan elämää kokonaisvaltaisesti. Jollekulle oma paras miten-ote juuri nyt elämässään puolestaan on vaikkapa kepeän rennosti ja iloisesti, tai rakastaen!

Merikallio uskoo vakaasti, että elämätaito-oppaat tuovat toivotun avun.

– Olemme varsin jumiutuneita omiin kaavamaisiin ajattelumalleihimme ja näkökulmiimme. Elämäntaito-opas tarjoilee uusia eväitä ja näkökulmia, ja mikä tärkeintä, rauhallisesti juuri itselle sopivassa tahdissa ja sopivalla ajalla, Merikallio kertoo.

Yritysjohdon valmentaja kokee, että hänen kirjoittamansa teos voi tuoda ihmisen elämään paljon iloa.

– Toivon hyvin vaatimattomasti, että lukijan elämä muuttuu heti merkitykselliseksi, rennommaksi ja vapautuneeksi täysin riippumatta siitä, mitä hänelle tapahtuu! Haluan kastella kirjalla osaltani elämänilon siemeniä, joita meillä jokaisella on sisällämme.

Astrologia itsetuntemuksen työkaluna

Kuka minä olen, mistä olen tulossa ja mihin olen menossa? Näihin kysymyksiin astrologia voi toimia hyvänä työkaluna. Astrologian opas -teoksen kirjoittaneen astrologi Johanna Karpovin mukaan astrologian maailma saattaa kuitenkin kauhistuttaa kokematonta tähtikarttojen tutkailijaa.

– Monet astrologiseen tulkintaani saapuneet ovat kertoneet, että he ovat ensin menneet kirjastoon etsimään tietoa astrologiasta. Kuitenkin opas on ollut niin vaikea ja monimutkainen, että he ovat palauttaneet kirjan takaisin kirjastonhyllyyn. Heidän mielestään astrologian opiskelu on vaikuttanut niin vaikealta, että ihan hirvittää, Karpov kuvailee.

Karpovin kirjoittama Astrologian opas opettaa tulkitsemaan omaa astrologista karttaa muun muassa havainnollistavien esimerkkien avulla.

– Pyrin kirjoittamaan selkokielisen kirjan hälventääkseni mielikuvaa, että astrologia olisi monimutkaista, Karpov kuvailee.

Oppaassa käydään läpi muun muassa kartan eri osa-alueet: eläinradan merkit, planeetat, niiden toimintamallit, huoneet sekä kuunvaiheet. Astrologisella kartalla esimerkiksi Kuu kuvastaa tunteita, kotia ja vaistoja, Merkurius ajastusmaailmaa, Venus ihmissuhteita ja arvomaailmaa, Mars toimintaa.

Millaisia ajatuksia Karpov toivoo lukijassa heräävän hänen oppaansa myötä?

– Toivoisin, että lukija huomaisi, ettei astrologia ole ennustava väline, vaan työkalu itsetuntemukseen. Se on vapauttava kokemus; se auttaa ajattelemaan, tuntemaan ja reflektoimaan.

– Minulle itselleni astrologia on vahva osa elämää: ymmärrän helpommin, miksi toimin näin esimerkiksi haastattelutilanteessa, miksi eri tavalla taas äitinä. Haastattelussa minua ohjaa Merkurius, äitinä Kuu, Karpov kuvailee salaperäisenä.

Karpov muistuttaa, että astrologinen kartta on kuin työkalu, jonka avulla pystyy objektiivisemmin tarkastelemaan omaa elämäntilannettaan.

– Suosittelen Astrologian opasta mieleltään aktiiviselle ja vapaalle ihmiselle, joka haluaa oppia tuntemaan itsensä. Mielestäni on suurta vääryyttä laittaa mielelleen rajoja: omaan minuuteen voi ja tulee tutustua monipuolisesti.


Lue lisää:


Teksti: Katri Koskinen

Kuvat: Timo Utterström, Johanna Karpov, Basam Books, Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat