Kuka maksaa suomalaisten eläkkeet 2050-luvulla? Tikittävään eläkepommiin on keksitty vain vähän ratkaisuja

Kuka maksaa eläkkeet 2050-luvulla 15:10
Huomenta Suomen vieraana Eläketurvakeskuksen kehitysjohtaja Heikki Tikanmäki ja Ilmarisen yhteiskuntasuhdejohtaja Jaakko Klander.

Suomalaisten eläkkeiden rahoituksen turvaamiseen tulevaisuudessa on toistaiseksi keksitty vähän lääkkeitä.

Huomenta Suomessa vierailleiden Eläketurvakeskuksen kehitysjohtajan Heikki Tikanmäen ja eläkeyhtiö Ilmarisen yhteiskuntasuhdejohtajan Jaakko Kianderin mukaan vaihtoehdot ovat joko syntyvyyden tai maahanmuuton nostaminen.

Tikanmäen tilanne voisi korjautua, jos syntyvyys saataisiin nostettua samaan kuin vuosikymmenen alussa eli 1,8:aan. Korjauksen täytyisi olla melkoinen, sillä viime vuonna kokonaishedelmällisyysluku oli 1,4.

– Se olisi iso muutos, Tikanmäki myöntää.

Kianderin mukaan toinen vaihtoehto olisi maahanmuuton lisääminen.

– Jo tämänhetkisissä tulevaisuuden laskelmissa maahanmuutolla on aika iso osa. Laskelmissa lapsia syntyy vuosittain 45 000 ja maahanmuuttajia tulee 15 000, Kiander sanoo.

– Jos lukua halutaan korjata ylöspäin, pitäisi tuplata maahanmuutto. Se tarkoittaisi, että 60 vuoden päästä puolet suomalaisista työntekijöistä olisi ulkomaalaistaustaisia.

Kiander ei usko, että maahanmuuton kasvattaminen tällaisiin lukemiin olisi todellinen vaihtoehto.

Eläketurvakeskuksen laskelmien mukaan työeläkemaksu voidaan pitää nykyisellä tasollaan 2050-luvulle saakka. Tämän jälkeen nykyinen alle 25 prosentin yksityisen sektorin työeläkemaksualkaa kasvaa aiemmin arvioitua voimakkaammin.

Ratkaisuja on toistaiseksi aikaa pohtia, mutta Kianderin mukaan viimeistään 2020-luvulla niitä pitäisi alkaa sorvata.

Jos syntyvyyttä ei saada nousuun eikä maahanmuutosta apua, edessä voi olla järjestelmän rukkaaminen, eli työeläkemaksujen kasvattaminen tai eläkeiän pidentäminen.

– Eläkeikä ei ole autuaaksi tekevä asia, vaan ihmisten pitäisi oikeasti jaksaa työskennellä eläkeikään saakka, Tikanmäki sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat