Eläketurvakeskuksen laskelmat: Työeläkemaksu voidaan pitää nykytasolla 2050-luvulle asti

Työeläkemaksussa korotuspaineita 2:05

Alhainen syntyvyys vaikeuttaa eläkkeiden rahoitusta tulevaisuudessa.

Eläketurvakeskuksen laskelmien mukaan työeläkemaksu voidaan pitää nykyisellä tasollaan 2050-luvulle saakka. Tämän jälkeen nykyinen alle 25 prosentin yksityisen sektorin työeläkemaksualkaa kasvaa aiemmin arvioitua voimakkaammin.

Eläketurvakeskuksen kehityspäällikkö Heikki Tikanmäen mukaan syy on alhaisessa syntyvyydessä. 

– Kun nyt syntyvät lapset varttuvat aikuisiksi, niin silloin työeläkemaksun maksajia on vähemmän kuin nykyään. Julkisella puolella kehitys on toisen näköistä. Siellä on aika korkeita eläkemenoja suhteessa palkkasummaan ja eläkemenot laskevat merkittävästi vuosisadan puolivälissä.

Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murron mukaan eläkejärjestelmää tärkeämpää on nyt keskittyä yhteiskunnan muihin ongelmakohtiin, kuten vanhustenhoitoon. 

– Meillä on suuret vanhenevat ikäluokat ja pienet syntyvät ikäluokat. Eläkejärjestelmällä ei mielestäni ole nyt tulipalokiire, sillä siinä on vielä aika paljon epävarmuutta. Esimerkiksi miksi syntyvyys laskee niin voimakkaasti ja miten väestö ja maahanmuutto tulee aidosti lähivuosina ja lähivuosikymmeninä kehittymään. Tarvitsemme siitä vielä lisää analyysiä ja tietoa. 


Lue myös:

    Uusimmat