Kuka korvaa, kun lumi ja jää murjovat autoa? – näin vakuutusyhtiö vastaa

Katoilta putoava jää ja lumikasojen ahtauttamat parkkipaikat voivat aiheuttaa autoilijoille ikäviä yllätyksiä. Näin korvausvastuu jakautuu.

Kerralla satanut suuri lumimäärä aiheuttaa ruuhkien lisäksi onnettomuuksia. Tällaisina aikoina vahinkomäärät moninkertaistuvat, kertoo LähiTapiolan liikenneturvallista vastaava johtaja Tapani Alaviiri vakuutusyhtiön tiedotteessa.

Tyypillisiä vahinkoja ovat esimerkiksi naarmut, jotka ohikulkeva aurauskalusto saattaa raapaista kadun varteen parkkeerattuun autoon. Näihin vahinkoihin voi hakea korvausta omasta kaskovakuutuksestaan.

Monenlaisia tilanteita

Jos kadun varteen parkkeerattu auto vaurioituu, kun katolta pudotetaan lunta, korvausvastuu on lumenpudottajalla. Mikäli lumi tai jää tippuu katolta tuulen mukana, vahinkojen korvaaminen riippuu kiinteistön vakuutuksesta.

Sen sijaan lumen kaatamien puiden aiheuttamien vahinkojen korvausvastuiden selvittäminen voi olla hankalaa. Käytännössä näissä tilanteissa korvausta haetaan yleensä kaskovakuutuksesta.

Lumikasat ovat kaventaneet ajoväyliä nyt etenkin pienillä teillä ja parkkipaikoilla. Yleensä vahingon aiheuttaneen osapuolen liikennevakuutus korvaa vahingon. Kenen on vastuu, jos autot väistävät toisensa rinnakkain liian kapeassa kohdassa?

– Vahingon katsotaan pääsääntöisesti aiheutuneen kummankin osapuolen menettelystä ja korvausvastuu menee usein puoliksi, mikäli kumpikaan osapuoli ei ole pysäyttänyt ajoneuvoaan, Alaviiri sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat